Najnovije

SRPSKO-RUSKE KOMPANIJE U NAJAVI: Zna se na koja tržišta će plasirati robu

Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbije i vodeće evropske kompanije investiraju, prenose proizvodnju u našu zemlju zbog korišćenja trgovinskih preferencijala

Srbija i Rusija (Ilustracija: RIA Novosti)

Srbija i Rusija mogle bi da formiraju zajedničke proizvodne kompanije koje bi plasirale robu na treća tržišta, ali ni potencijal sporazuma o slobodnoj trgovini koji imamo sa Ruskom Federacijom nije dovoljno iskorišćen i naš izvoz u tu zemlju stagnira.

Da je Rusija zainteresovana za veću količinu srpske robe na svom tržištu potvrdio je i prilikom nedavne posete Beogradu potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dejan Delić, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi, kaže da se formiranje srpsko-ruskih kompanija predlaže iz razloga jednostavnijeg pozicioniranja na domaćem i izlaska na treća tržišta, sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, čime bi se koristili trgovinski preferencijali i cenovna konkurentnost proizvoda, u odnosu na druge uvozne.

– Srbija i Rusija već sarađuju u svim oblastima privrede. Otvoren je i veliki broj zajedničkih kompanija od poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, preko tekstila, obuće, farmaceutsko-kozmetičke i građevinske industrije – naglašava Delić.

Prema njegovim rečima ne postoji registar zajedničkih kompanija, ali, u svakodnevnom radu susreće se sa zahtevima upravo takvih firmi, koje razvijajući sopstvenu proizvodnju uz inostranu podršku (u ovom slučaju iz Ruske Federacije) koriste priliku za izlazak na treća tržišta.

– Primera radi, juče smo organizovali logistiku, špediciju i transport iz Kine za Srbiju putem srpske firme koja je otvorila rusko pravno lice u Moskvi. Trenutno tražimo strateškog partnera za rusku kompaniju koja želi da se bavi preradom drveta i proizvodnjom finalnih proizvoda zbog izvoza u Rusku Federaciju i EU (delovi i oprema za saune). Takođe, u toku su pripreme za rusku investiciju u vezi sa proizvodnjom tekstilne opreme za specijalne namene (lekari i medicinari) zarad izvoza u Rusiju, region i EU – navodi Delić.

On se, međutim, ne slaže sa ocenom da srpski izvoz u Rusiju stagnira.

– Štaviše, u periodima makroekonomske stabilnosti, odsustva inostranih pritisaka i sankcija prema Rusiji, koji rezultiraju oscilacijom i padom vrednosti ruske nacionalne valute, srpski izvoz poslednjih deset godina beleži rast prosečno oko 20 odsto, što je slučaj i za šest meseci ove godine (17,3 procenta). U 2021. očekujemo izvoz veći od milijardu dolara.

Naglašava da, posmatrajući listu robe za izvoz Srbije u Rusiju registrujemo izvoz proizvoda više dodate vrednosti. Od lekova, bele tehnike, prikolica za kamione, parketa i podnih obloga, pneumatskih guma, cirkulacionih pumpi do ženskih modnih čarapa, mlečnih proizvoda...

– Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbije. I ne samo trgovinski, vodeće evropske kompanije investiraju, prenose proizvodnju u Srbiju zarad korišćenja trgovinskih preferencijala, na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini, izlaska i izvoza na tržište Evroazijske unije. Posmatrajući samo prvih deset, vodećih izvoznika iz Srbije u Rusiju, osam su direktne strane investicije iz EU – kaže Delić.

Velika zainteresovanost za izvoz jabuka, bresaka…

U Ministarstvu trgovine, turizma telekomunikacija navode da postoji zainteresovanost srpske strane za veći plasman robe na rusko tržište, posebno onih artikala koji se već sada izvoze u Rusiju, kao što su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi: jabuke, soja u zrnu, sirevi, hrana za pse i mačke, jagode, nektarine, višnje, breskve, sadnice jestivog voća.

Takođe tu su i industrijski proizvodi: gume pneumatske za automobile, kamione, autobuse, zatim čarape, lekovi, hartija i karton, cirkulacione pumpe.

Trgovinska razmena sa Rusijom

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Ruskom Federacijom u 2020, iznosila je 2,47 milijardi dolara, što predstavlja smanjenje od 30 odsto u odnosu na 2019. Izvoz je iznosio 911 miliona dolara, što je za 6,7 procenata manje nego prethodne godine.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Rusku Federaciju u periodu januar–decembar 2020. su: jabuke, sveže, ostale (11 odsto), gume spoljne pneumatske, nove za putničke automobile (šest procenata), hulahop čarape, samodržeće, sintetika, soja u zrnu, lomljena ili drobljena, osim za setvu, lekovi…

Vodeći uvozni proizvodi Republike Srbije iz Ruske Federacije u periodu januar–decembar 2020. su: gas prirodni u gasovitom stanju (21 odsto), nafta i ulja od bitumenoznih minerala, sirova (19 procenata).

Šta su na hrvatskoj televiziji rekli o srpskom svetu, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA