Najnovije

AMERIKA ĆE PONOVO BOMBARDOVATI SIRIJU?! "Beli šlemovi" i HTŠ spremaju neslućenu provokaciju za nove udare na Damask!

Dana 3. oktobra, novi talas ruskih vazdušnih udara pogodio je severozapadnu sirijsku regiju Idlib, koju kontroliše Hajat Tahrir al-Šam (HTS), koji je povezan sa Al Kaidom. Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR) sa sedištem u Londonu, ruski vazdušni napadi ciljali su periferiju grada Kinda na zapadu Idliba, kao i planinu Akrad u severnoj Latakiji.

Napad na Damask. (Foto: Jutjub)

Čini se da je prekid vatre u Idlibu, uz posredstvo Rusije i Turske prošle godine, na ivici potpunog kolapsa. Turska je stavila svoje trupe u regionu u stanje visoke pripravnosti nakon izveštaja o mogućem napadu Sirijske arapske vojske (SAA) i njenih saveznika.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega nisu uspeli da postignu novi sporazum o stabilizaciji sirijskog regiona tokom nedavnog sastanka u ruskom letovalištu Sočiju. Nedavni izveštaj otkrio je da HTŠ i njegovi saveznici pripremaju provokaciju u Idlibu raketama sa hemijskim naoružanjem, verovatno da bi sprečili bilo kakvu operaciju SAA.

+Pozivajući se na izvore u Idlibu, ruska novinska agencija Sputnjik je saopštila da je HTŠ premestio osam novoproizvedenih raketa, naoružanih hlorom i sarinom, uz pomoć organizacije "Beli šlemovi" koju podržava Zapad i Islamske partije Turkistana iz jednog od njenih sedišta u predgrađu Idliba do platoa ravnice Gab na severozapadu Hame i grada Ehsima na jugu Idliba.

HTŠ veruje da bi hemijski napad pod lažnom zastavom u Idlibu mogao da izazove vojne udare SAD-a i njihovih zapadnih saveznika protiv sirijske vojske. SAD i njihovi saveznici, naime Velika Britanija i Francuska, izveli su takve udare 2017. i 2018. godine.

Izveštaj potvrđuje da se HTŠ i njegovi saveznici pripremaju za veliku operaciju sirijske vojske koju podržava Rusija. Očigledno je da su militanti spremni da učine sve kako bi zaustavili takvu operaciju.

Hrvatska naoružava šiptare! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA