Najnovije

VUČIĆ SE OBRATIO IZ LJUBLJANE: Ne možemo da računamo na bezbednost i sigurnost u okruženju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas i sutra boravi u Sloveniji.

Aleksandar Vučić. (Foto: Jutjub)

Vučić se večeras obratio posle Samita lidera EU i Zapadnog Balkana iz redova Evropske narodne partije (EPP) u LJubljani.

"Snaga Evropske narodne partije je u centralnoj i jugoistočnoj Evropi posle ovih izbora u Nemačkoj. Mi smo u ovom trenutku, uz rumunsku partiju predsednika Johanesa, najistočnija narodna partija na vlasti. Uprkos drugom mestu na nemačkim izborima, Narodna partija je i dalje najveća u Evropi. Uvek je važno šta razgovarate na ovom skupu", počeo je Vučić.

Govoreći o Samitu, predsednik je rekao:

"Ni u čemu se nismo saglasili sa oba albanska predstavnika. Najupečatljivije je što nisam bio srećan onim što sam čuo od bosanskih predstavnika. Ne možemo da računamo na apsolutno bezbedno i sigurno okruženje. Razlike između tri naroda nikada nisu bile izraženije".

Vučić je upozorio i na ogroman skok cene energenata.

"Mi srećom imamo gas. Bila je veoma pametna odluka da izgradimo gasovod, uprkos svim pritiscima. Imamo dovoljno gasa i struje za sebe. Do energetske krize dolazi zbog karbon taksi i uvođenja zelene energije".

"Građani Srbije ne treba da brinu, obezbedićemo im tople domove. Imaćemo dovoljno i struje i gasa. Imaćemo više nego mnogi drugi u Evropi. Svakako će biti teško, ali borićemo se. Ne pamtim da smo se suočavali sa nečim ovako teškim, a setite se da sam bio tu i u vreme migracija, poplava, korone... A ovo izgleda teže nego sve ostale krize".

"Na Samitu sam saznao da je slovenačka delegacija predložila da do 2030. sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU. Mislim da to neće biti prihvaćeno. Ima više zemalja, ali tri snažne su baš protiv toga. Nemam iluzija po pitanju brzog ulaska u EU. Za nas je važno da budemo na evropskom putu. 62 odsto naše trgovine je sa njima, 67 odsto izvoza... Mi moramo da vodimo računa o sebi".

"Srbija je najspremnija za EU od svih sa Zapadnog Balkana, ali to je sada političko pitanje. Građani Srbije znaju, ne žele da se kvare odnosi ni sa Rusijom ni sa Kinom".

Vraćajući se na proširenje EU na Zapadni Balkan, Vučić je rekao:

"Mislim da ni oni nisu sigurni šta da rade, da u EU ima više škola mišljenja. Što se klastera tiče, prihvatili smo sve i radili na tome. A kakav će njihov odnos biti prema nama? To ne možete da promenite. Koncentrišemo se na ono što možemo da uradimo".

"Siguran sam da će sutra Evropljanima svih nas i naših svađa biti preko glave. Nemam prevelika očekivanja, ali sam siguran da ćemo poslati pozitivnu poruku".

Vučić je najavio da će sutra od Micotakisa tražiti potvrdu da Grčka neće priznati Kosovo.

Samo 127 ljudi se prijavilo za vizu u Velikoj Britaniji, kriza sa snabdevanjem se nastavlja! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA