Najnovije

DODIK: Ustav BiH olakšava Srpskoj borbu za slobodu - do toga ćemo dovesti u narednih 30 dana

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je za Republika Srpsku vraćanje Ustavu BiH jedina politika, koja nema alternativu.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Dodik je na skupu "Sloboda i samostalnost Republike Srpske" u organizaciji predstavništva Republike Srpske u Beogradu istakao da dijalog u kojem dominiraju pritisci više nije moguć.

"Ustav BiH je promovisao Republiku Srpsku kao državu sa svim elementima države, teritorijom, narodom, institucijama, demokratskim procesom izbora i dao joj prava da sa regionom može da pravi specijalne veze i da se kreće ne samo u regionalnoj već i globalnoj politici", naveo je Dodik.

Istakao je da sve vreme takozvane implementacije mirovnog sporazuma jeste atak na Srpsku da nestane, da nestane njen politički, institucionalni, teritorijalni subjektivitet.

Prema Dodikovim rečima, muslimani danas imaju samo jedan cilj, da ovladaju pravosuđem u BiH, tužilaštvom i sudom i da preko SIPE hapse, privode, vode procese.

"Veoma naklono se gleda i na deklaraciju Bakira Izetbegovića da treba ukinuti entitete i napraviti BiH po toj meri, a kad političari u Srpskoj kažu da to ne prihvataju i da njihova ideja uopšte ne podrazumeva BiH onda govore da je to jeres, nacionalizam, šovinizam, ultranacionalizam", naveo je Dodik.

Precizno i jasno je, istakao je, ono što je napisano u Ustavu BiH i to olakšava Srpskoj političku borbu za pravo i slobodu.

"Mi smo u to krenuli i do toga ćemo dovesti u narednih 30 dana. Vidite da već neki belosvetski hohštapleri pokušavaju da čak dođu do američkog predsednika DŽozefa Bajdena i nekih drugih imena da bi navodno nešto zaustavljali, pravo koje Srpska ima", rekao je.

Poručio je i da vrsta dijaloga koja podrazumeva pretnje više nije moguća.

"U svakom slučaju moralno posrnuće ide dotle da se pojedinim našim političarima ovde dolazi i direktno preti", rekao je Dodik i dodao da je i sam bio izložen takvim pretnjama od najviših američkih zvaničnika do službenika.

Te pretnje, kako je rekao, "ostrašćenih", očekuje i sada, ali da veruje da se Amerika ne bavi pitanjima Balkana i da joj to nije prioritet.

Dodik je ponovio da je sama reč Bosna sinonim za krizu, da BiH nikada nije bila stabilna, da je projekat međunarodne zajednice, pre svega SAD, a da je istorija srpskog naroda na tom prostoru uvek bila istorija borbe za slobodu i oslobađanja od tuđinskih nameta.

BiH je projekat međunarodne zajednice, pre svega američke ideologije, koji se zasniva na imperijalnim ambicijama i prekrajanju svesti ljudi

Bosna i Hercegovina je sinonim za krizu koja se povremeno smiri, ali nikada ne prestaje, poručio je danas Dodik na tribini "Sloboda i samostalnost Republike Srpske" u Beogradu.

Na tribini je predstavljena knjiga "Uspon jedne ideje. Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika", autora Željka Budimira, Nenada Kecmanovića i Aleksandra Vranješa.

Dodik je rekao da knjiga predstavlja sistematizovane i celovite činjenice koje govore o istoriji srpskog naroda i njegovoj borbi za slobodu na ovom prostoru i značajnom delu BiH.

On je rekao da je BiH projekat SAD, koje su, kaže, želele da naprave zemlju koja će da promoviše "američki duh".

"Bilo im je egzotično da od BiH nakon raspada Jugoslavije sačine neku zemlju, koja bi po njima mogla da promoviše američki duh. On podrazumeva da ljudi bez obzira na naciju ili etnicitet mogu nešto da se dogovore, da žive i da u tom pogledu zanemaruju čitav kontekst jedne istorije koja je u suštini najbolje vidljiva ili opisana kroz ovu knjigu ", naveo je Dodik.

On je dodao da je BiH projekat međunarodne zajednice, pre svega američke ideologije, koji se zasniva na imperijalnim ambicijama i prekrajanju svesti ljudi.

Vladislav Jovanović: Pravo na samoopredeljenje se ne može potrošiti, to je Sloveniji omogućilo da izađe iz Jugoslavije bez konsultovanja sa drugim narodima

Diplomata Vladislav Jovanović je primetio da mnogi ne uvažavaju status BiH, koji je definisao Dejtonski sporazum.

"Zaboravili su da je Bosna labava unija triju konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta, i da je to uslov opstanka države. Bez toga ona ne bi mogla ni da bude stvorena, ni da izađe iz tog nesrećnog rata", rekao je Jovanović.

On je istakao da se pravo na samoopredeljenje ne može potrošiti, te da je to Sloveniji krajem prošlog veka omogućilo da izađe iz Jugoslavije bez konsultovanja sa drugim narodima.

Publicista i novinar Đuro Bilbija rekao je da je srpski narod kroz istoriju ustajao samo da brani i odbrani svoju slobodu, ali kada u tome uspe, uvek se, kaže, nađe neko kome to smeta.

"Moramo se politički boriti da se teror, pritisci i ucene zapadnih zemalja i njihovih predstavnika zaustave i sve u BiH vrati na izvorni Dejtonski sporazum, kao jedini mogući opstanak posrnule BiH", naveo je Bilbija.

On smatra da postoje veliki pritisci zapadnih zemalja usmereni na urušavanje Dejtonskog sporazuma, a zbog takve situacije, prema njegovim rečima, RS ima puno pravo da samostalno traži svoj put do slobode, jer je "sloboda drugo ime Srpske".

Tribina je održana u organizaciji informativno-političkih portala "Sve o Srpskoj" i "Fakti", i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

O životu Srba posle velikog pogroma pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA