Najnovije

IMA LI KRIZE U KRIZNOM ŠTABU? Odluka je da nema odluke

Poslednja sednica, na kojoj nisu usvojeni zahtevi lekara o restriktivnijim merama, podigla je prašinu u delu stručne javnosti.

Krizni štab (Foto: Vlada Srbije)

Čija reč treba da se sluša u krizi javnog zdravlja– lekara ili političara? Da li su doktori u štabu obični savetodavci koje su potčinili moćni političari? Ko je koga u utorak izdao – nemedicinski deo medicinski ili lekari iz štaba kolege u crvenoj zoni? Ovo su neka od pitanja o kojima polemiše deo stručne javnosti nakon prekjučerašnje sednice Kriznog štaba i odluke da – nema odluke.

Dan pošto je premijerka Ana Brnabić izašla pred novinare i rekla da nisu prihvaćeni predlozi medicinskog dela, oglasio se i epidemiolog Predrag Kon, ističući da je „odlaganje mera pogrešno razmišljanje”.

– Uopšte ne znam koje je objašnjenje zašto nismo uveli kovid propusnice. Naš predlog bio je skraćenje radnog vremena do 17 sati za sve delatnosti koje nisu esencijalne. Time bismo imali mali predah, smanjio bi se broj novoobolelih, a to vreme uz kovid propusnice trebalo bi iskoristiti za vakcinaciju. Tražili smo obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i zaposlene u javnim službama. Ja sam lično uradio sve, molio sam da me opozovu ako im smetam. Gubimo energiju na rasprave – rekao je juče Kon gostujući na televiziji K1.

A kako na događaje s poslednje sednice gledaju i drugi članovi, osim od Predraga Kona, pokušali smo da čujemo i od njegovih kolega Branislava Tiodorovića, Srđe Jankovića i Gorana Stevanovića, ali niko od njih nije odgovorio na naša pitanja.

Da u Kriznom štabu nema krize, javnost uverava ministarka za socijalni rad Darija Kisić Tepavčević, isto članica ovog tela. Ona je agenciji Tanjug kazala da je jedina poruka sa štaba – vakcinacija, da ne postoje sukobi, ali su svi jednoglasni u činjenici da vakcinacija nema alternativu.

– Sastav Kriznog štaba je takav da su tu ljudi koji sagledavaju različite aspekte uticaja bolesti. Tu je uvek razmena mišljenja s različitih aspekata sagledavanja uticaja bolesti na društvo, ali su svi jednoglasni u činjenici da vakcinacija nema alternativu – dodala je Darija Kisić Tepavčević.

Atmosferu u Kriznom štabu drugačijom dioptrijom posmatra virusolog Milanko Šekler. Za njega kao posmatrača, budući da nije član ovog tela, „razvoj događaja s poslednje sednice je ponižavajući”. On je za TV Prvu istakao i da ne razume kolege koji do sada nisu izašli iz tog tela.

O stručnjacima „koji su položili oružje pred političarima” govorili su juče i Radan Stojanović, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu i epidemiolog Radmilo Petrović.

– Suština je da budu donete mere koje nalaže situacija. Čuli smo od Brnabićeve da je vođena ljuta borba između stručnjaka i laika, a i svedoci smo da su stručnjaci položili oružje pred laicima. Za to se plaća cena koja se može meriti ljudskim životima – rekao je Stojanović. Radmilo Petrović je istakao da se čudi šta će u Kriznom štabu nestručni ljudi, misleći na mnogo političara. – Premijerka nije u pravu, ne bi smela da se meša u medicinu, a kamoli u epidemiologiju – rekao je Petrović gostujući na N1, ističući da bi on podneo ostavku da je na mestu medicinskog dela Kriznog štaba.

– Divim se Konu, iako je čovek sa hroničnim bolestima, ima snage da se bori. Ne znam da li je to politika nezameranja, ali to ne pije vodu. Ne znam da li se situacija smiruje, brojevi su nelogični, epidemiološki proces daje krivulju, silazni deo je sporiji i blaži, ona je išla ka gore, a umesto da ide dole, oscilira, dosta je montirano, ne verujem da su brojevi potpuno tačni – smatra Petrović.

Nije iznenađen ni epidemiolog i član Saveta udruženja lekara „Ujedinjeni protiv kovida” Zoran Radovanović – epilog poslednje sednice samo je jedan u nizu dokaza da političari ne slušaju šta kaže struka.

– Lekarski deo je na takvu poziciju pristao pre 20 meseci. To se dogodilo jer je medicinski deo Kriznog štaba dozvolio da ih uvuče politika, neki su se pojavljivali i na izbornim plakatima. Pristali su da izmišljaju terminologiju, pa su recimo „porast učestalosti” nazivali „džep”, govorili su da neće biti drugog talasa, a iz literature su morali znati da virus korona opstaje i leti. Prisetimo se samo „smešnog virusa”… Znali smo da nam na jesen sledi peti talas, od jula je broj zaraženih konstantno rastao, a Krizni štab nije reagovao. Trgli su se tek kada smo u septembru kazali da mogu krivično da odgovaraju zbog nečinjenja – kazao je Radovanović za „Politiku”.

Osvrćući se na izjavu premijerke Ane Brnabić da je na državi samo da obezbedi vakcine, Radovanović kaže: – Nije tačno. Na državi je i da organizuje zaštitu zdravlja građana. Kada kupuje puške, ne drži ih u ćošku, već obučava vojnike da ih koriste. Tako treba i sa vakcinama.

O buntu u '’Kolubari'’ pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA