Najnovije

BESNI ZBOG PROTERIVANJA DIPLOMATA! Rusi upozorili NATO!

Odluka šefova NATO-a da smanje broj ruske delegacije u vojnom bloku otežava posao diplomatije u vreme kada su antagonizam i međusobna sumnja već u porastu, upozorio je Kremlj.

NATO. (Foto: ria.ru)

U razgovoru sa novinarima, Dmitrij Peskov je rekao da primoravanje Rusije da vrati osam izaslanika iz svoje stalne misije pri sedištu NATO-a u Briselu podriva posvećenost bloka izgradnji odnosa između zemalja i negovanju efikasnog dijaloga.

"Postoji očigledna kontradikcija u izjavama predstavnika NATO-a o želji za normalizacijom odnosa sa našom zemljom i njihovim stvarnim akcijama", rekao je Peskov.

„Ove akcije, naravno, ne dozvoljavaju nam da se pretvaramo da postoji mogućnost normalizacije odnosa i nastavka dijaloga sa NATO-om. Umesto toga, ovi izgledi su gotovo potpuno potkopani."

Odluka o proterivanju diplomata doneta je u sredu, kada je NATO odlučio da razreši osam ruskih predstavnika u Briselu sa njihovih mesta nakon navodne špijunaže.

„NATO je odlučio da prepolovi veličinu misije Rusije u savezu kao odgovor na sumnjive zlonamerne ruske aktivnosti, uključujući ubistva i špijunažu. Od osam diplomata, za koje se smatra da su neprijavljeni obaveštajni oficiri, biće zatraženo da napuste i druga dva ukinuta mesta“, napisala je na Tviteru urednik "Skaj njuza" Deborah Hejns.

„Nespremnost NATO-a na saradnju postala je definitivno i neopozivo očigledna. Poći ćemo od toga pri izradi mera odgovora, a one će uslediti”, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, ističući da nije toliko iznenađenje doneta odluka, već arogancija NATO-a.

Generalni sekretar saveza Jens Stoltenberg je rekao da se odluka ne zasniva na "konkretnom događaju".

„Oduzeli smo akreditaciju osmorici pripadnika ruske misije pri NATO-u, koji su bili neprijavljeni obaveštajni oficiri i ovo nije povezano sa nekim konkretnim događajem. Primećujemo rast aktivnosti Rusije, moramo biti na oprezu, moramo delovati, jer osećamo da osoblje ruske misije obavlja aktivnosti koje nisu u skladu sa njihovim statusom“, rekao je on.

Ruska ratna mornarica dobija novu flotu! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA