Najnovije

OBELODANJENI DOKAZI: Američki institut finansirao ispitivanja virusa korona u Vuhanu od 2014.

Isplivali dokumenti po kojima je američki “EcoHealth Alliance” Institutu za virusologiju u Vuhanu i Univerzitetu “East China Normal”donirao 3.1 milion dolara.

Vuhan (Foto: Sinhua)

Istraživačke novinarke neprofitnog portala “The Intercept”  naime došle su u posed 528 stranica dokumenata koji dokazuju da je američka zdravstvena agencija “EcoHealth Alliance” od 2014. do 2019., državnim novcem finansirala eksperimentisanja s koronavirusima u laboratorijama Vuhana.

Dokumenti su objavljeni nakon što je “The Intercept” tužio američki Nacionalni zdravstveni institut, koji im je u septembru 2020. odbio dati tražene spise na uvid. “The Intercept” se zatim pozvao na Zakon o slobodi pristupa informacijama, te godinu dana kasnije konačno dobio sudski proces.

Dokumenti tako jasno pokazuju kako je “EcoHealath Alliance”, svom dugogodišnjem partneru, Institutu za virusologiju u Vuhanu i Univerzitetu  “East China Normal” donirao ukupno 3.1 miliona američkih dolara, za projekt radnog naziva “Understanding the risk of Bat coronavirus Emergemce”.

Tačno 599.000 dolara od toga iznosa namenjeno je bilo identifikaciji i alteraciji koronavirusa kod slepih miševa. To finansiranje je trebalo da se nastavi i nakon 2019., ali ga je Trampova administracija, u jeku pandemije, obustavila 2020.

Čak su i pre pandemije korona virusa mnogi naučnici bili zabrinuti zbog potencijalnih opasnosti povezanih s takvim istraživanjima. Na mogući rizik upozorava se i u samim dokumentima “EcoHealth Alliancea” u kojima se kaže: “Terenski rad uključuje izrazito visok rizik od izloženosti SARS -u ili drugim varijantama koronavirusa. Pogotovo budite oprezni dok radite u pećinama gde se nalaze velike količine slepih miševa i gde vam preti opasnost udisanja prašine iz njihovih fekalija”.

Posle objavljivanja ovih dokumenata još više stručnjaka smatra da itekako postoji mogućnost da je kovid 19 mogao da nesrećnim slučajem pobegne iz laboratorije u Vuhanu, koji se zvanično smatra izvorištem pandemije.

Osim toga u dokumentima ima podataka i o pravljenu novog virusa, a stručnaci koje su novinari kontaktirali smatraju da bi takva istraživanja morača biti zabranjena.

Važno je napomenuti i kako je predsednik agencije “EcoHealth Alliance”  Peter Dazak dokazano pomagao pri organizovanju naučnika da svaku raspravu o mogućem laboratorijskom poreklu kovida-19, čak i ako je utemeljena na naučnim, ocrtaju kao teoriju zavere.

Još je više zabrinjavajuće svedočenje pred kongresom zaštitnog lica američke borbe protiv pandemije kovida 19, Entonija Faučija, koji je izjavio da američki Nacionalni zdravstveni institut nikada nije finansirao istraživanje eksperimenata na Institutu za virusologiju u Vuhanu kojim bi se povećao nivo zaraznosti korona virusa.

Dokumenti ne utvrđuju je li Fauči, koji je bio na čelu odelenja koje je finansiralo institut u Vuhanu bio i službeno nadležan za nadgledanje eksperimenata u Vuhanu, zaista i bio svestan onoga što se u Vuhanu događalo.

Ratni avioni ruskih vazduhoplovnih snaga izveli su više od 200 vazdušnih napada na teroriste ID. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA