Najnovije

Đukanović zloupotrebio diplomatski pasoš?

Crnogorski predsednik Milo Đukanović zloupotrebio je diplomatski pasoš da bi otvorio privatni trast u ofšor zoni, rekla je juče poslanica Demokrata Tamara Vujović, dok je ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović pozvao Demokratsku partiju socijalista (DPS) da objasni takvo postupanje.

Milo Đukanović (Foto: Predsedništvo CG)

”Koji je to državni posao otvaranje trasta? Nismo se do sad sreli s ovakvim slučajem. Da li je neko zloupotrebio diplomatski pasoš da otvori trast? Morate da objasnite na koji način je diplomatski pasoš korišćen za otvaranje trasta”, rekao je Radulović poslanicima DPS-a u Skupštini, na sednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u Skupštini, prenose Vijesti.

On je podsetio na Zakon o putnim ispravama kojim je definisano da se diplomatski pasoš izdaje državnim funkcionerima, službenicima i nameštenicima “radi efikasnijeg obavljanja državnih poslova i obezbeđenja njihove zaštite u drugoj državi u izvršenju službenih zadataka, u skladu sa međunarodnim ugovorima”.

Vujović je navela da su u četvrtak u emisiji “Načisto” na TV Vijesti izneseni dokazi o prilaganju ovjerene dokumentacije prilikom uspostavljanja trasta, a to je diplomatski pasoš predsednika države.

”Nije valjda da se diplomatski pasoš može koristiti da se osnuje privatni trast, da se u pet država i četiri sloja zamaskira vlasništvo nad eventualno zaštićenom imovinom”, kazala je Vujović.

NVO MANS je u nedelju objavio da su Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Sin predsednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Istraživački centar MANS-a je do tih podataka došao kroz globalnu istragu o ofšor poslovima pod nazivom Pandora papiri, koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja. Do sada najveća baza procurelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 ofšor agencija.

Jedna od njih je Alcogal, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim ofšor destinacijama, uključujući Britanska Devičanska ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović.

Trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, a na ofšor destinacijama obično služe za skrivanje pravih vlasnika imovine. Osnivač trasta prenosi vlasništvo nad imovinom na drugo lice ili kompaniju koja postaje zvanični vlasnik, iako njom samo upravlja. U ugovoru o trastu, koji ostaje skriven od javnosti i ne dostavlja se nijednoj instituciji, se precizira ko ima stvarnu korist od korišćenja ili prodaje te imovine.

Đukanović je saopštio da nije uradio ništa nezakonito kada je osnovao firmu van granica Crne Gore 2012. godine i pozvao tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.

On je kazao da je svoj odnos prema državi pokazao u “dugim godinama borbe za nju”.

Kako je SPC odgovorila Đukanoviću, pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA