Najnovije

ENERGETSKA KRIZA UZIMA DANAK! Cene sirove nafte porasle nakon najave Vašingtona da neće koristiti nacionalne rezerve

Cene sirove nafte WTI premašila je 80 dolara po barelu prvi put od novembra 2014. ove nedelje nakon izveštaja da Vašington neće iskoristiti nacionalne rezerve nafte da bi obuzdao cene benzina.

DŽo Bajden. (Foto: Jutjub)

Globalne cene nafte porasle su u petak uveče, pri čemu je vrednost novembarskih fjučersa na WTI porasla za 1,99% na 79,89 dolara po barelu nakon što je nakratko prešla i 80 dolara.

Cena fjučersa sirove nafte Brent porasla je za 58 centi ili 0,7 posto, na 82,53 dolara po barelu.

Stručnjaci pripisuju rast ovosedmičnim pokazateljima da će zalihe nafte ostati ograničene. Prema Blumbergu, američko Ministarstvo energetike u četvrtak je navodno reklo da „u ovom trenutku“ nema planove da iskoristi rezerve. Međutim, u kasnijem izveštaju Reutersa tvrdilo se da Blumbergov izveštaj „nije tačan“.

Ministarstvo energetike je u četvrtak saopštičo da su svi "alati uvek na stolu" za rešavanje energetske krize i smanjenje cena sirove nafte na tržištu, što još uvek može uključivati korištenje rezervi nafte ili zabranu izvoza nafte.

Analitičari smatraju da je prva opcija verovatnija, jer Vašintgton ima istoriju iskorištavanja strateških rezervi, obično nakon uragana ili drugih velikih prekida snabdevanja. Što se tiče smanjenja izvoza, stručnjaci kažu da je to malo verovatan korak, jer su SAD poslednjih godina postale značajan izvoznik nafte i nisu smanjile isporuke nafte od okončanja 40-godišnje zabrane prodaje sirove nafte 2015. godine.

Globalnom rast cena nafte doprineli su i drugi faktori, tvrde analitičari. Na primer, odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika da se pridržavaju planova za dodavanje samo 400.000 barela dnevno u novembru, iako je Vašington više puta tražio od grupe da poveća proizvodnju koja je bila smanjena tokom prošlogodišnje pandemije.

Na nedeljni rast cena nafte uticao je i skok cena gasa, koji je doneo pomak ka prelasku na naftu kao alternativu, povećavajući potražnju. Analitičari upozoravaju da će rast cena gasa i obim prelaska goriva sa gasa na naftu biti ključni faktor u formiranju cena nafte, posebno pred predstojeću zimu, prenosi RT.

Dodik otkrio - formirano pet ekspertskih timova za sporne odluke! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA