Najnovije

POČEO BAJDENOV OBRAČUN SA TRAMPOM: Aktivirao istražne organe

Bela kuća je saopštila da predsednik DŽozef Bajden neće blokirati predaju dokumenata istražnoj komisiji Predstavničkog doma koja istražuje pobunu 6. januara na Kapitolu Hilu, čime je praktično pokrenut obračun sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom koji ne želi da se ti dokumenti dostave istražnim organima.

DŽo Bajden (Foto: flickr)

Pismo savetnice Bele kuće Dejne Remus upućeno Arhivu SAD zapravo je početak potencijalno dugotrajne pravne bitke oko nemira na Kapitolu, prenosi AP.

Tramp, koji je svojim pristalicama na dan nemira poručio da se "bore pakleno" i branio izgrednike koji su tukli policiju i provalili u zdanje američkog Kongresa, pokušava da spreči kongresnu istragu.

Odbor Predstavničkog doma koji istražuje 6-januarsku pobunu formiran tokom leta, sada ima značajan zadatak da ustroji sve detalje i pribavi dokumente i iskaze od svedoka koji mogu, ali nisu obavezni da sarađuju.

Advokat Stiv Benon, bivši Trampov saradnik, izjavio je da neće učestvovati u istrazi odbor Predstavničkog doma, jer se Tramp poziva na predsedničku privilegiju i zahteva izuzeće.

Benon je bio jedan od najbližih saradnika Donalda Trampa, ali 6. januara nije više bio angažovan u Trampovoj administraciji.

Dva druga Trampova pomoćnika, bivši šef osoblja Bele kuće Mark Medous i bivša zvaničnica u Pentagonu Keš Patel, sarađuju sa odborom, potvrđeno je zvanično iz Predstavničkog doma.

Tramp bio u sukobu interesa tokom mandata u Beloj kući?

Bivši američki predsednik Donald Tramp "grubo je preuveličao" isplativost svog hotela u Vašingtonu i moguce je da prikriva "potencijalni sukob interesa" u kojem je bio tokom svog mandata u Beloj kući, pokazala je istraga koju je sproveo kongresni komitet .

Hotel Tramp Internacional izgubio je preko 70 miliona dolara (51,3 miliona funti) tokomTrampovog predsedničkog mandata, iako je bivši predsednik SAD ranije tvrdio da je za to vreme zaradio najmanje 150 miliona dolara, prenosi BBC.

Trampova organizacija negirala je bilo kakve zloupotrebe, uz ocenu da je izveštaj obmanjujući.

U svom saopštenju, Odbor za nadzor i reforme Predstavničkog doma predočava da dokumenti, koje je dostavila Uprava za opšte usluge zadužena da nadzire potrošu federalnih organa, pokazuju da je Donald Tramp "grubo preuveličao finansijski bilans" hotela.

Gubici su primorali Trampovu holding kompaniju da ubrizga najmanje 24 miliona dolara kako bi se pomoglo problematičnom hotelu koji se nalazi nedaleko od Bele kuće, saopšteno je iz odbora za nadzor i reforme.

U izveštaju je takođe otkriveno da je Tramp, po svemu sudeći "prikrio potencijalni sukob interesa" u vezi sa svojim vlasništvom nad hotelom i svojom ulogom zajmodavca i garanta zajmova dobijenih od trećih strana.

Nedavno otkriveni dokumenti pokazuju da je hotel od inostranih vlada primio 3,7 miliona dolara što je dovoljno da se pokrije 7.400 noćenja po prosečnoj dnevnoj tarifi.

Odbor zakonodavnog tela američkog Kongresa upozorava da je pomenuti iznos izazvao zabrinutost zbog potencijalnog kršenja ustavnih propisa koji regulišu sprečavanje stranog uticaja na federalne zvaničnike.

Kakvu poruku Lavrov donosi u Beodrad, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA