Najnovije

Izrael upozorava svet: Pretnja je spremna da ga odvede u „mračni ponor“

Izraelski premijer Naftali Benet optužio je Iran da želi da zbriše Tel Aviv i da traži svetsku dominaciju putem „radikalnog militantnog islama“. Upozorenje dolazi nakon što je Teheran još jednom zapretio da će uništiti Izrael.

Ilustracija (Foto: Pravda)

U unapred snimljenoj poruci objavljenoj tokom godišnjeg samita hrišćanskih medija Vladine medijske organizacije u četvrtak, izraelski premijer je primetio da se „ovde u Izraelu borimo protiv veoma vidljivog neprijatelja, radikalnog militantnog islama koji se širi Bliskim istokom“.

NJegovo saopštenje usledilo je nakon pretnji koje je uputio komandant Revolucinarne garde Irana, brigadni general Vazdušno-kosmičkih snaga Amir Ali Hadžizadeh. On je upozorio da će svaka greška koju napravi Izrael u svojim odnosima sa Teheranom samo ubrzati iskorenjivanje jevrejske države.

Benet je, međutim, u svom obraćanju ukazao i na pozitivne pomake u regionalnim odnosima za Tel Aviv, tvrdeći da je Izrael „suočen sa novom zorom“ nakon što je uspostavio veze sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom u okviru Abrahamovog sporazuma, potpisanog prošle godine. Sporazumom je Izrael normalizovao odnose sa dve zemlje.

Izraelska mornarica učestvuje u zajedničkim vežbama sa UAE i Bahreinom u prvoj operaciji te vrste koja je počela u sredu. Iako to nigde nije jasno objavljeno, mediji u Tel Avivu pretpostavljaju da vežbe takođe treba da pošalju upozorenje Iranu.

Tenzije između Teherana i Tel Aviva su se opasno približile tački ključanja poslednjih meseci, dok Tel Aviv izražava nezadovoljstvo zbog iranskog nuklearnog programa.

U oktobru je izraelski ministar spoljnih poslova proglasio da nacija „zadržava pravo da deluje u bilo kom trenutku i na bilo koji način“ i insistirao na tome da Islamska Republika ne sme da se dočepa atomske bombe.

Izvor: Vostok.rs/RT.com
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA