Najnovije

Dačić: Nećemo pristupiti NATO-u, to je i odraz osećanja našeg naroda zbog bombardovanja

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je „principijelni stav Srbije da sprovodi politiku vojne neutralnosti, to je naša zakonska obaveza ali i odraz raspoloženja ogromne većine naših građana”, navodeći da je njeno članstvo u Partnerstvu za mir (PZM), kojem je pristupala pre 15 godina, „optimalan okvir sa saradnju” sa NATO.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

„Smatramo da ovakva pozicija na najbolji način odražava naše gledanje na rešavanje međunarodnih bezbednosnih problema. Ali odražava i duboka osećanja našeg naroda u vezi sa bombardovanjem naše zemlje od strane NATO-a pre 22 godine”, rekao je rekao je Dačić, na otvaranju 101. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO „Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu”, koji se održava u Skupštini Srbije, prenosi Beta.

On je naglasio da Srbija poštuje što NATO „duboko uvažava ovakvo opredeljenja i ne vidi ga kao smetnju da vodimo intenzivnu saradnju u obostranom interesu”.

„Kao što ni Srbija nema u planu da pristupa članstvu u NATO savezu, tako ni NATO nema neki 'tajni plan da nas učlani', kako mi je pre nekoliko godina rekao tadašnji visoki funkcioner NATO-a”, naveo je Dačić.

Govoreći o bezbednosnim problemima i izazovima, on je naglasio da je za „Srbiju Kosovo i Metohija pitanje broj jedan i predmet naše najveće pažnje”.

„Iako ulažemo ogromne napore i veliko strpljenje da u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije dođemo do obostrano prihvatljivog rešenja koje će na dugi rok doneti mir i stabilnost na ovaj prostor, suočavamo se sa čestim bezbednosnim problemima na području Kosova i Metohije, gde su u prvom redu ugroženi naši sunarodnici. Generator ovih stalnih bezbednosnih pretnji je isključivo vlada u Prištini”, rekao je Dačić.

On je ukazao da je Srbija odlučna da se kosovsko pitanje „reši isključivo političkim i diplomatskim sredstvima, jer dobro znamo da je to jedini put ka kompromisu i dalje ka trajnom uređenju odnosa Srba i Albanaca”.

„U tom smislu, očekujemo i od misije Kfora na Kosovu i Metohiji, koja je pod komandom NATO-a, da u punoj meri izvršava svoje zadatke i da pravovremeno osujeti svaki pokušaj nasilja i destabilizacije prilika na teritoriji na kojoj ima nadležnost, a naročito u sredinama u kojima žive Srbi”, istakao je Dačić.

Kako je naveo, „naš odnos sa misijom Kfora je od samog početka na visokom nivou i mi cenimo napor svih njenih pripadnika da održavaju mir na Kosovu i Metohiji, a naročito da pomažu srpskoj zajednici kada je to potrebno”.

„Kao odgovorna država nastavićemo da sarađujemo sa Kforom na svim nivoima, jer poštujemo njegov mandat i ulogu koja mu je dodeljena. Ovaj aspekt naše saradnje držimo u samom vrhu naših zajedničkih ciljeva i interesa, pa zato i ovom prilikom pozivam sve članice NATO-a, i vas kao predstavnike u Parlamentarnoj skupštini, da sa svoje strane učinite sve da ova važna misija na Kosovu i Metohiji bude zaista faktor očuvanja stabilnosti i sprečavanja nasilja”, naglasio je Dačić.

On je rekao da činjenica da se u upravo u Beogradu održava ovaj seminar „dovoljno govori u prilog kvaliteta odnosa sa PZM, kao i da je ; to „dobar putokaz kuda treba da ide naša saradnja u godinama koje su pred nama”.

„Srbija je aktivan i konstruktivan član PZM i želimo da nastavimo tim putem. Potrebni smo jedni drugima, imamo vrlo jasan okvir za brojne zajedničke aktivnosti i saradnju, a što je najvažnije imamo jaku svest o tome da samo zajedno možemo da se odupremo mnogim savremenim izazovima i pretnjama”, naglasio je Dačić.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA