Najnovije

VUČIĆ JE OVO DOZVOLIO: U Srbiji drže radnike kao robove, privatno obezbeđenje sprečava radnike da napuste fabriku (VIDEO)

Zrenjaninski aktivisti pokušali su da iz kruga zrenjaninske fabrike "Linglong" u kojem su smešteni vijetnamski radnici izvedu jednog od zaposlenih koji je zbog izjava koje je davao medijima dobio otkaz, nakon čega je nastao opšti haos.Aktivisti su po radnika došli automobilom i uspeli da smeste radnika u kola, ali je privatno obezbeđenje opkolilo aktiviste i selo na haubu automobila zabranjujući da ga izvezu.

Borba pred fabrikom (Foto: Jutjub)

Jedan od pripadnika obezbeđenja je vikao „s kojim pravom vi uzimate radnike, odakle vam nalog za to“, na šta mu je jedna od aktivistkinja odgovorila "pa nije on roba da ga uzmemo".

Aktivisti su uspeli da uzbunjivača iz Linglonga izvedu zahvaljujući ostalim radnicima koji su izleteli iz baraka i koji su fizičkom snagom odgurali radnike obezbeđenja i držali ih dok automobil sa njihovim kolegom nije izašao iz kruga fabrike. 

- Uspeli smo da uzmemo i vratimo pasoš jednog radnika, čovek je sada na bezbednom, a borba se nastavlja - navode iz Solidarne kuhinje.

Podsećamo, turbulencije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu počele su pre pet dana, nakon što je N1 objavio snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici. Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizaciji Astra koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije traži hitnu reakciju svih nadležnih.Sinoć je, međutim, došlo do novog razvoja situacije, u kojoj je blokirana ekipa novinara i snimatelja N1 koja je završila snimanje ispred baraka u kojima su smešteni radnici iz Vijetnama. Na izlasku iz industrijske zone Zrenjanin jugoistok, nepoznata osoba na nekoliko minuta automobilom je blokirala prolaz ekipi. A isti taj čovek bio je prisutan i danas i sprečavao je odlazak radnika.

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA