Najnovije

Ambasador Egipta u Beogradu na čelu delegacije frankofonih diplomata u Nišu

Jačanje privrednih i kulturnih veza kao podrška članstvu Srbije u Organizaciji frankofonije.

Foto: Promo

U okviru nastojanja usmerenih ka širenju saradnje između Srbije i frankofonih zemalja, i nakon uspešne posete Autonomnoj pokrajini Vojvodina i Novom Sadu, ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli je odveo delegaciju frankofonih diplomata u Niš. Delegacija Grupe frankofonih ambasadora u Beogradu, kojom predsedava ambasador Amr Alguvejli, sastala se sa gradonačelnicom Niša, gđom Draganom Sotirovski u Gradskoj kući, posetila Univerzitet u Nišu, gde ih je dočekao rektor, prof. dr. Dragan Antić i dekan Filološkog fakulteta, gđa Natalija Jovanović, kao i upravnik Departmana za francuski jezik, Ivan Jovanović.


“Sastanak sa gradonačelnicom Niša je postavio okvire saradnje između Niša kao regionalnog centra i frankofonih zemalja na različitim poljima, uključujući kulturu, privredu i obrazovanje”, rekao je ambassador Egipta, Amr Alguvejli, aktuelni predsedavajući Grupe frankofonih ambasadora u Beogradu. Pozdravio je posetu gradonačelnice Šarm El Šeiku, na čelu delegacije koja uključuje odabrane predstavnike Vlade, kulturnih, poslovnih i medijskih sfera, planiranu za 22. januar 2022. godine, koja će posvedočiti potpisivanju Sporazuma o saradnji između grada Niša i grada Šarm El Šeika, upravo odobrenog od strane Vlade Srbije.

“Tokom posete će se po prvi put održati „Dani srpske kulture”, u organizaciji guvernera Južnog sinaja”, naglasio je Alguvejli. On je pozvao na široko učešće privrednih komora, poslovnog sektora, akademskih institucija i predstavnika kulture i medija. Alguvejli je uručio na poklon gradonačelnici Niša suvenir izrađen u tradicionalnoj tehnici ručnog rada izrađivanja šatora “khayameya” napominjući da je ova jedinstvena forma umetničkog zanata prikazana na poštanskoj markici koju je Pošta Srbije izdala povodom Dana Afrike ranije ove godine.
Sastanak sa rektorom Univerziteta u Nišu,  prof. dr. Draganom Antićem se fokusirao na istraživanje potencijala za dalje unapređenje akademskih veza sa frankofonim univerzitetima, dotičući takođe obećavajuću mogućnost za saradnju sa Salman univerzitetom u Šarm El Šeiku, u Egiptu. “Egipat je vodeća zemlja u Međunarodnoj organizaciji frankofonije kao jedan od osnivača i zemlja koja je držala poziciju generalnog sekretara, kroz aktivnosti pokojnog dr. Butrosa Butrosa Galija”, dodao je Alguvejli napominjući da je “Egipt jedina arapska i afrička zemlja na čijem tlu se nalazi operativno telo organizacije, kroz Sengor univerzitet u Aleksandriji. “Čestitamo Srbiji na unapređenom učešću u organizaciji kao pridruženom članu, i podržavamo njene aspiracije ka punom članstvu”, rekao je Alguvejli.


Ambasador Egipta je otkrio da je predložio i organizaciju specijalnog nastupa egipatskog pijaniste u usponu, Mohameda Šamsa, u Nišu između 14. i 19. decembra 2021, kao najavu novogodišnjih i božićnih praznika. “Ovaj izuzetan događaj je ponuđen gradu kao kruna kulturnih aktivnosti ambasade, tokom kojih je i Moderna plesna trupa kairske opere nastupila tokom 2019. godine”, obajsnio je Alguvejli.
 

Izvor:Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA