Najnovije

OVO NEĆETE ČUTI NA RTS: Vučić obmanjuje javnost oko sporazuma o ruskom gasu!

- Aleksandar Vučić nije nikakav vrhunski pregovarač niti je na bilo koji način cenjen u Rusiji već se na sastanku sa Vladimirom Putinom pozvao na klauzulu već postojećeg desetogodišnjeg ugovora o isporuci ruskog gasa, a po kojoj jedna od strana može da zatraži produžetak važenja starog ugovora dok se ne uslagase svi detalji novog. Inače, postojeći ugovor na koji se u pregovorima pozvala naša strana potpisan je 2011. godine za vreme predhodne vlasti, a ključni doprinos tom povoljnom aranžmanu i tzv „naftnoj formuli“ za određivanje cene gasa dao je tadašnji ministar energetike i rudarstva, prof. dr Petar Škundrić kojeg je lično Vučić osumnjičio da je pomogao demonstracije sedmog jula prošle godine, saopštio je Narodni slobodarski pokret.

Vučić i Putin (Foto: Kremlin.ru)

Oni tvrde daje važan podatak je i to da je naprednjačka ministarka Zorana Mihajlović tražila 2013. Godine, prilikom aneksiranja ugovora sa Gaspromom, da se ne potpisuju dugoročni ugovori o isporuci gasa kao i da se promeni formula za računanje cene.

- Da je tada to prihvaćeno umesto 270 dolara plaćali bismo i do 2000 bez bilo kakve garancije da ćemo dobiti isporuke čak i po tim paprenim cenama. Ovim predizbornim marketiškim trikom propuštena je prilika da se u godini kada je završen magistralni gasovod „Balkanski tok“ i ruska gasna elektrana u Pančevu definiše povoljni desetogodišnji ugovor o isporuci gasa Srbiji. Takođe, treba reći da je ovim u osnovi lošim potezom Srbija sebi vezala ruke u pregovorima oko naših potraživanja koja imamo u odnosu na Gasprom, a koja se mere u stotinama miliona evra. Ali pošto Vučić razmišlja samo o sebi lično i o izborima u aprilu opet je srpski interes ostao kolateralna šteta te šarlatanske politike i bolesne ambicije – saopštavaju iz Narodnog slobodarskog pokreta. 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA