Najnovije

NEZAUSTAVLJIVI CIRKON: Moskva tvrdi da njihov hipersonični projektil može da pogodi Pentagon

Rusija je danas saopštila da je krenula sa proizvodnjom svog smrtonosnog hipersoničnog projektila Cirkon.

Cirkon (Foto: RIA)

Agencija Tass navodi da je proizvodnja "nezaustavljivog" oružja krenula pre kraja svih provera. Projektili će se sastavljati u super tajnoj fabriti u Reutovu, u blizini moskve, posle nedavnih uspešnih testova projektila za koji Rusija tvrdi da može da izbegne svaku odbranu zapadnih sila i pogodi Pentagon.

"Serijska proizvodnja Cirkona je krenula u fabriti NPO Mašinostrojenja, iako će se testiranje lansiranja ovog projektila nastaviti", rekao je neimenovani, dobroobavešteni izvor.

Kako prenosi Dejli mejl, ruski lider Vladimir Putin je naredio da projektil bude dogodine bude u funkciji u ruskoj mornarici koja je, kako je rekao, "bez premca u celom svetu".

Ruski mediji su Cirkon navodno nazvali Putinovim oružjem koje u slučaju atomskog sukoba može da zbriše sa lica zemlje američke gradove.

"Višefunkcionalni hipersonični projektil je namenjen metama na moru i kopnu" i može da ih pogodi sa udaljenosti od 1000 kilometara i više.

Posle brodova, cirkon će biti postavljen i na podmornice, a testiranja na njima biće sprovedena u prvoj polovini 2025. godine, rekli su vojni izvori.

Zamenik premijera Juri Borisov ocenio je prošlog meseca da je Rusija nadmašila Zapad, kada je reč o hipersoničnom oružju, i da nema nameru da izgubi tu prednost.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA