Najnovije

PATRIJARH REAGOVAO NA JUČERAŠNJE INCIDENTE: Na samom ulasku u božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama... (VIDEO)

Patrijarh Porfirije izjavio je danas da je sa tugom pratio fizičke sukobe koji su izbili tokom blokada puteva u Srbiji i apelovao na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se tuku.

Patrijarh Portfirije (Foto: Jutjub)

„Juče sam sa tugom pratio, kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi. Na samom ulasku u božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu“, naveo je patrijarh u poruci i video snimku koji je objavio na Instagramu.

On nije želeo da analizira šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, niti ko je kriv, a ko je nevin.

„Oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju. Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva“, poručio je patrijarh.

Istakao je da se moli Bogu „da u danima božićnog posta svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmerimo ka opštem dobru, razumevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem, bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti“.

„Period posta, u koji smo zakoračili, nas podseća i poziva na neophodni mir. Međutim, moramo znati da se istinski mir ne može postići bez pomirenja i mira sa Bogom, to jest, bez truda da, koliko god je moguće živimo u skladu sa Hristovim, jevanđelskim sistemom vrednosti, koje su sažete u tajni dvojedine ljubavi, prema Bogu i prema bližnjem, što znači prema svakom čoveku“, rekao je patrijarh.

On je naglasio da nemiri „neumitno proizvode nove i nove nemire“.

„U tom smislu, mir sa Bogom istovremeno i bezuslovno podrazumeva ograničavanje svoga egoizma, samoljublja, sebičnosti, netrpeljivosti, isključivosti, jednom rečju ograničavanje svoje pojedinačne volje, i pružanje prava i prostora drugome da izražavajući svoju slobodu i svoje darove i sposobnosti, na miran, civilizovan i demokratski način doprinese dobru po svim pitanjima od opšteg značaja, kako za sadašnjost tako i za budućnost naroda i države“, naveo je patrijarh Porfirije.
Patrijarh je poželeo srećan i blagosloven božićni post, koji nas, kako je naveo, vodi miru koji jeste Hristos među nama.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA