Najnovije

NAPREDNJAČKA SPECIJALNOST UKLANJANJA DOKAZA: Nestao deo snimka pogibije vojnika na Pešteru

Smrt starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, pripadnika Druge brigade Kopnene vojske, koja se dogodila na kako saznajemo, pripreme snimale. Ipak, pojedine informacije koje dolaze do Stojkovićeve porodice ukazuju na to da jedan deo snimka nedostaje, upravo onaj u kom dolazi do eksplozije u blizini Stojkovićevog oklopnog vozila.

Dejan Stojković (Foto: privatna Arhiva)

Pogibija pripadnika Vojske Srbije, koju je Ministarstvo odbrane pokušalo da prikaže u potpuno drugačijem svetlu saopštavajući da je Stojkoviću „naglo pozlilo“, uzrokovana je trovanjem otrovnim gasom, pokazali su rezultati obdukcije. Otrovni gas završio je u Stojkovićevim plućima nakon aktivacije protivpožarnog sistema koji ga ispušta, a sve to usled snažne eksplozije koja je odjeknula u neposrednoj blizini oklopnog vozila u kom je bio sa kolegama.

Kako su sagovornici upućeni u prilike u Ministarstvu odbrane ranije objasnili, eksplozija je namerno izazvana kako bi se stekao utisak da je reč o jakim oklopnim vozilima. To znači da je nesrećni vojnik, a pre svega suprug i otac dvoje maloletne dece, nastradao samo da bi kadar na kom se fotografiše vežba, izgledao što bolje.

Pojedine, doduše nezvanične, inforamcije koje su došle do novinara Nove ali i Stojkovićeve porodice govore da postoji snimak zabeležen tog dana na Pešteru, jer su pripreme bile snimane.

„Postoji snimak u kom se vidi šta se tog dana dešavalo. Kako nam je rečeno, prilikom prvog gledanja tog snimka video se trenutak kada dolazi do eksplozije, a već prilikom sledećeg gledanja, taj deo je isečen. Mi smo za to saznali, to znaju i Dejanove kolege i starešine i mi sada očekujemo da te snimke, ali u celosti, pregledaju i nadležni koji vode predistragu“, kaže za list Nova član Stojkovićeve porodice.

Oglasilo se tužilaštvo

Okolnosti Stojkovićeve smrti, ali sve ono što se dešavalo kobnog dana na Pešteru, sada je predmet predistrage Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru koje je odgovorilo na naša pitanja o tome šta je do sada urađeno.

“Prikupljeno je više obaveštenja primljenih od građana, izvršen je uviđaj mesta događaja na privremenom poligonu „Pešter“ dana 24.06.2021.godine, zatim je Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru dana 25. juna 2021. godine donelo Naredbu o veštačenju leša-obdukciji sada pokojnog Stojković Dejana, a zatim dana 30. juna 2021.godine Naredbu o hemijsko-toksikološkoj analizi, da bi nakon dobijanja rezultata hemijsko-toksikološke analize urađena dopuna Naredbe o utvrđivanju uzroka smrti dana 19. avgusta 2021.godine. Nakon dobijanja zapisnika o obdukciji sada pokojnog Stojković Dejana, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru je donelo Naredbu da se izvrši veštačenje protivpožarnog uređaja u vojnom vozilu, koje veštačenje je povereno Centru za forenzičko inžinjerstvo pri Mašinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu”, navode iz ovog tužilaštva.

Preminuo usled trovanja gasom

U zaključku nalaza obdukcije u koji je naša redakcija imala uvid, navodi se da je na osnovu hemijsko-toksikološke analize utvrđeno da je Stojkovićeva smrt nasilna i da je nastupila usled udušenja hemijskim sredstvima, što se grubo kosi sa onim što je Ministarstvo odbrane saopštilo – da mu je “naglo pozlilo”. Navodi se, pored toga, da u trenutku kada je stradao, nije postojalo stanje alkoholisanosti, niti dejstva psihoaktivnih supstanci.

Šokantne optužbe iz Oslobođenja

Iz Pokreta Oslobođenje ranije su saopštili da je Stojković poginuo tokom snimanja spota za privatnu kompaniju koja se bavi trgovinom oružja, a da mu je i nakon što je prijavio da se ne oseća dobro naređeno da nastavi da upravlja vozilom.

Slučaj Babić

Podsećamo da je režim sakrio od javnosti i snimak saobraćajne nesreće u kome je učestvovalo vozilo njihovog funkcionera Zorana Babića. Iako je to pravdano željom da se zaštiti javnost od jezivog snimka kasnije su prikazane monstruzne fotografije kasapljenja ljudi od strane klana Velje Nevolje. Zbog svega ovoga mnogi sumnjaju u verziju da je Babićevim vozilom upravljao vozač.

Vučić naseljava migrante u Šumadiji, sada je i potvrđeno, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Nova/Video

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA