Najnovije

Amerika se približava opasnoj crvenoj liniji velikog rata: Drže fitilj i za paljenje Balkana

Razmeštajući vojne snage po svetu, SAD se opasno približavaju liniji iza koje stoji veliki rat. Za sada su fokusirane na taktiku šireg obuzdavanja Rusije i Kine, odnosno pokušaje otvaranja novih žarišta - u Ukrajini, Tajvanu i na Balkanu- kako bi homogenizovala svoje vazale i sačuvale primat u svetu.

Američka vojska (Foto: Army.mil)

Revizija globalnog raspoređivanja američkih Oružanih snaga, koju je predsednik Amerike DŽozef Bajden najavio 4. februara, završena je, izvestili su iz Ministarstva odbrane SAD.

Dok je širenje vojnog prisustva i infrastrukture u Australiji i na tihookeanskim ostrvima deo strategije za obuzdavanje Kine, u Evropi će revizija globalnog razmeštanja omogućiti, kako je objasnila v. d. zamenik pomoćnika ministra odbrane SAD za politička pitanja Mara Karlin, kredibilno vojno obuzdavanja ruske agresije i otvaranja prostora NATO snagama da deluju efikasnije.

Poslednji pokušaj imperije da sačuva poziciju

Tukididova zamka za SAD, komentariše politikolog Aleksandar Pavić, objašnjavajući da je ovim potezom Amerika pokazala spremnost da učini sve protiv svojih takmaca, pa i po cenu rata - Kine, zato što je sve više ekonomski ugrožava na globalnom nivou, a Rusije jer je već ugrozila njen primat na vojnom polju.

„Revizija je poslednji pokušaj jedne globalističke imperije da sačuva svoju poziciju po cenu ugrožavanja svetskog mira. Ne zaboravimo da Rusija i Kina nemaju vojne baze u svetu, svega nekoliko, dok Amerika ima njih preko 800, i razmeštene specijalne jedinice u preko 100 zemalja sveta. Umesto puta saradnje multipolarnosti koji godinama zagovaraju Moskva i Peking, SAD su krenule putem zaoštravanja i pravljenja vrlo opasne blokovske podele sa ciljem obuzdavanje Rusije i Kine“, kaže Pavić dodajući da ako je obuzdavanje svetskog komunizma, u doba Hladnog rata moglo ideološki da se opravda borbom za demokratiju i slobodu, danas nema ni SSSR ni Mao Ce Tunga te SAD ne pokušavaju da iznađu opravdanje za ovaj poduhvat.

Taktika šireg obuzdavanja - uvući Rusiju i Kinu u rat

Da su se SAD približile zaoštravanju do krajnjih granica upozorili su i ruski zvaničnici, posebno Sergej Šojgu koji je obavestio javnost da američki bombarderi duž ruskih granica simuliraju nuklerane napade na Rusiju. Igra je opasna, ocenjuje Pavić, posebno stoga jer je reč o tri nuklearne sile, od kojih dve - Rusija i Amerika - imaju mogućnost da unište ceo svet.

„Vašington je svestan da nuklearni arsenal Rusije i Kine može da uništi Ameriku čak i u okolnostima da budu prve napadnute. Zato SAD zagovaraju posrednički rat preko trećih zemalja ili preko zemalja koje su instrumentalizovane kao što je to bila Gruzija,ili kao što je sada Ukrajina. Ukrajina je odličan primer ove taktike, šire taktike obuzdavanja, i pokušaja da se Rusija uvuče u intervenciju u Ukrajini radi odbrane Donbasa. Slično je i kada je reč o Kini i Tajvanu. Ukoliko bi se odlučile na ovaj korak, SAD bi to iskoristile kao sredstvo homogenzacije onog dela sveta koji je pod njenom čvrstom kontrolom, eliminišući poslednje džepova otpora“

Šira taktika obuzdavanja ima na raspolaganju više mehanizama, tvrdi Pavić, od uvođenja sankcija, podizanja novog Berlinskog zida, povećanja vojnih budžeta, uvođenja nekog totalitarnog poretka u tom tzv slobodnom svetu koji kontroliše Amerika.

Destabilizacija Balkana u nekoliko scenarija

Kada je reč o žarišnim tačkama na Balkanu, budući da su se SAD ekslicitno izjasnile da razmeštanje u Evropi ima za cilj obuzdavanje Rusije, one, po rečima Pavića mogubiti Kosovo i Metohija, BiH, Crna Gora, ali i Srbija.

„Amerika je nekoliko dana pre terorističkog napada u Dečanima, upozorila na ovakvu mogućnost, što znači da su bili upoznati sa tim šta će se desiti. BiH su potencijalno žarišna tačka koja bi mogla da bukne pokušajem dizanja obojene revolucije preko opozicije u RS, ali i migrantske krize. Ni Srbija nije izuzeta“, upozorava Pavić, dodajući da nemiri mogu da se podstaknu i u Crnoj Gori koja se drži u nekom stanju ni na nebu ni na zemlji isključivo zbog toga što su Amerikanci javno rekli da DF koji čini najjače aktere u najjačoj partijskoj koaliciji nije njihov partner.

Oni su stvorili Islamsku državu

Objašnjenje SAD da revizija globalnog razmeštanja Oružanih snaga ima veze sa sprečavanjem delovanja ID u Iraku i Siriji, po mišljenju Pavića, bilo bi smešno da nije toliko opasno.

„Dokumentovano je da su Amerikanci i Britanci pomogli stvaranje ID u Siriji i Iraku, što je otkrio prvi savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa Majkl Flin, nekadašnjeg šefa vojnoobaveštajne službe. Dokument koji je izašao u javnost obelodanio je da su američki i britanske snage podsticale stvaranje islamističke kneževine na tlu Iraka i Sirije koje su se posle razvile u ID“, kaže Pavić, podsećajući da su Rusi detektovali avione koji prveoze članove ID u Avganistan radi destabilizacije prilika i posebno novih vlasti.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA