Najnovije

Firma koja gradi Beograd na vodi u korupcijskom skandalu

Izvršni direktor kompanije Picaroti Montenegro (Pizzarotti) Antonio Fakineti uhapšen je prekjuče u Crnoj Gori pod sumnjom da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i ubrzo, nakon saslušanja pušten.

Vučić obilazi radove (Foto: Predsedništvo)

Ova kompanija je glavni izvođač radova na luksuznom odmaralištu Portonovo u Boki Kotorskoj, a prema pisanju podgoričkih Vijesti istražitelji sumnjaju da je iz Crne Gore izvučeno oko 21 milion evra prebacivanjem novca na račune povezanih lica, a pri tome je kompanija ostala dužna podizvođačima.

Za nas u Srbiji ova vest je interesantna, jer je ogranak ove inače ogromne italijanske građevinske kompanije angažovan kao glavni izvođač radova na Kuli Beograd, najvećem građevinskom objektu u Beogradu do sada. Pre tri godine kompanija Belgradewaterfront i Pizzarotti su potpisali ugovor o gradnji, a pre samo tri dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obišao kulu i poručio da će biti završena do kraja godine, osim kupole koja će biti završena kasnije.

U Srbiji Pizzarotti nastupa preko preduzeća Pizzarotti Milennium, s obzirom da je suvlasnik u preduzeću sa četiri odsto građevinska firma Milenijum tim, poznata po velikom broju projekata koja je radila za državu, od gasifikacije, preko Beograda na vodi do najnovijeg, radova na metrou u Makišu. Takođe, prema pisanju medija, vlasnici ove kompanije bliski su Srpskoj naprednoj stranci.

U svakom slučaju to što su predstavnici ove građevinske kompanije osumnjičeni u Crnoj Gori ne mora ništa da znači za projekte u Srbiji.

Prema finansijskim izveštajima Pizzarotti Milennium je prošle godine zabeležio gubitak od 153,9 miliona dinara, nakon dobiti od 122 miliona dinara godinu pre. Ova firma je imala značajne transakcije sa povezanim licima. Prema finansijskim izveštajima za 2019. godinu od centrale Impressa Pizzarotti potraživao 901 milion dinara, a na ime kamate je tokom 2019. i 2020. godine prihodovao 38,5 miliona dinara. U bilansu iz 2020. godine ovo potraživanje spalo je na svega 17.000 dinara.

U 2020. godini rashodi firme Pizzarotti Milennium prema povezanim licima iznosili su 321 miliona dinara uglavnom za konsultantske usluge. Firmi Pizzarotti SA iz Lugana u Švajcarskoj, koja je inače i osnivač beogradske firme, isplaćeno je oko 62 miliona dinara na ime konsultantskih usluga i kamata, a italijanskoj centrali Impressa Pizzarotti isplaćeno je prošle godine 250,5 miliona dinara, takođe na ime konsultantskih usluga, troškova garancije za projekat, troškova zaštite na radu i kamata.

Na ime konsultantskih usluga i firmi Pizzarotti RU je isplaćeno 5,6 miliona dinara, a firmi Mipien SPA iz Italije plaćeno je 2,7 miliona dinara za licence. Stanje obaveza firme koja gradi Kulu Beograd prema povezanim licima na dan 31. 12. 2020. godine iznosi 438,5 miliona dinara.

Prethodne, 2019. godine rashodi prema povezanim licima iznosili su 591 milion dinara od čega najveći deo, 318 miliona Milenijum timu za izvođenje radova i konsultantske usluge.

Ekonomista Goran Radosavljević koji je i član SDS-a ističe da je Pizzarotti ogromna građevinska kompanija u Italiji i da ovo verovatno neće uticati na realizaciju projekta Kule Beograd.

„Ipak je interesantno da tako velika kompanija i na tako velikom projektu bude osumnjičena za izvlačenje novca. Portonovo je jedan od najvećih projekata na crnogorskom primorju. Interesantno je i da je u Beogradu ta firma angažovana na Beogradu na vodi sa firmom bliskom vlastima“, napominje Radosavljević dodajući da ta kompanija ima stvarno dobre reference.

Zaista spisak referenci na sajtu ove porodične kompanije koju vodi četvrta generacija porodice Pizzarotti je impresivan.

Naravno, najviše projekata je izvedeno u Italiji, ali tu je učešće na izgradnji Diznijevog zabavnog parka u Parizu, bolnica u NJujorku, Kataru, Francuskoj, Saudijskoj Arabiji i Italiji, zatvora u Peruu, još na desetine velikih projekata.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA