Najnovije

ODGOVOR U SLAGALICI NAPRAVIO POMETNJU - OGLASIO SE RTS: Takmičar dao tačan odgovor, voditeljka ga ispravila - evo zašto!

Javni servis reagovao zbog ispravke voditeljke o kojoj se danima priča na društvenim mrežama.

Slagalica (Foto: Jutjub)

Pre nekolikod dana na društvenim mrežama je nastala pometnja zbog odgovora u kvizu Slagalica.

Takmičar je odgovorio tačno u poslednjoj igri Asocijalica, ali ga je voditeljka iprak ispravila i time izazvala burne reakcije na društvenim mrežama. Kada je takmičar rekao rešenje "kontinent", voditeljka ga je ispravila jer nije izgovorio reč akcentom koji je trebalo.

Ispravila ga je izgovorivši istu reč drugačije akcentovanu, ali i naglasivši da mu ipak uvažava poene.

Pogledajte situaciju:

Ovim povodom se oglasio Javni servis, a njihovo saopštenje povodom ove emisije Slagalice prenosimo u celosti:

"Primedbe zbog pravilne upotrebe akcenata u najgledanijoj srpskoj televizijskoj emisiji TV Slagalica upućene Javnoj medijskoj ustanovi Radio-televizija Srbije poprimile su u javnosti neprimerene razmere. Neosnovane optužbe su, paradoksalno, upućene kvizu koji mnogo polaže na tačnost, informativnost i vrednosti obrazovanja, nauke i kulture. Da je došlo do greške ili nepravilne upotrebe akcenata, reakcija javnosti bi bila razumljiva - međutim, greške nema.

RTS kao javni servis ima odgovornost prema jeziku i svest o potrebi poštovanja jezičkih normi, uključujući i one akcenatske. Lektori zaposleni u našoj kući rukovode se svojim profesionalnim znanjem i normativnim priručnicima, pre svega Pravopisom Matice srpske i šestotomnim Pravopisnim rečnikom Matice srpske, koji predstavljaju 'ustav' srpskog književnog jezika.

Često čujemo primedbu da je jezik živa stvar i da se neprestano menja, te da su književni akcenti na kojima mi istrajavamo u nesaglasju sa 'stanjem na terenu'. Ovo i jeste pitanje koje zaslužuje da bude najozbiljnije razmotreno, i to od strane institucija koje se bave jezikom – Odbora za standardizaciju jezika, Instituta za srpski jezik i Odeljenja za srpski jezik u Matici srpskoj.

Do tada, dok institucije, eventualno, ovo pitanje ne razreše, Radio-televizija Srbije će nastaviti da se rukovodi akcentskim pravilima koja su još davno utemeljili Đuro Daničić i Vuk Karadžić".

Izvor: Mondo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA