Najnovije

LAVROV BRUTALAN, ŠMIT NE MOŽE SMENITI DODIKA, ON JE NELEGITIMAN! Rusija ne dozvoljava rušenje Srpske, Sarajevo i Zapad mogu samo da...

Sadašnji takozvani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit za nas nije legitiman jer nema mandat SB UN-a, nema saglasnost tri konstitutivna naroda i nema saglasnosti u PIK, poručio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Ovo je u međunarodnim krugovima tumači kao jasana reakcija Moskve na pretnje Šmita će upotrebiti bonska ovlašćenja i smeniti Dodika.

Foto: RIA

Pokušaji da se spolja vode procesi u Bosni i Hercegovini su atavizam koji se mora odmah eliminisati, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova državne zajednice Bosne i Hercegovine, Biserom Turković.

- U BiH postoji spoljni protetorat u licu takozvanog visokog predstavnika. PIK (Savet za implementaciju mira), a čija je članica je i Rusija, još je krajem 2005. ili 2006. doneo odluku o zatvaranju kancelarije Visokog predstavnika. Tada su određni uslovi za zatvaranje i trebali su biti sprovođeni od strane samih građana, a ne visokog predstavnika. Sadašnji takozvani visoki predstavnik za nas nije legitiman jer nema mandat SB UN-a, nema saglasnost tri konstitutivna naroda i nema saglasnosti u PIK-u - rekao je Lavrov. 
 
- Uvereni smo da treba u potpunosti poštovati temelje postavljene Dejtonskim sporazumom, i naravno, pokušaje da se spolja vode procesi u ovoj suverenoj zemlji smatramo atavizmom, koji treba odmah eliminisati - rekao je ministar.

- Razgovarali smo i o opštoj situaciji na Balkanu, a Rusija je potvrdila našu nameru da dodatno olakšamo rešavanje bilo kakvih problema koji se ovde javljaju na osnovu dijaloga uz uzajamno poštovanje na regionalnom nivou kako bi se postojeće razlike prevazišle isključivo političkim i diplomatskim putem - dodao je šef diplomatije.

- Isključivo narodi ove zemlje treba da određuju sudbinu i temeljna pitanja razvoja Bosne i Hercegovine, a Rusija je, sa svoje strane, spremna da nastavi da promoviše implementaciju ovog pristupa - rekao je Lavrov za TASS.

Podsetimo, Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit poručuje da je član Predsedništva BiH Milorad Dodik "prekoračio liniju retoričkog potpirivanja vatre, poništavajući odluke visokog predstavnika i ne priznajući Ustavni sud BiH"

On je u intervjuu za nemački "Ziddojče cajtung" objasnio da je njegova obaveza da obezbedi civilno sprovođenje Dejtonskog sporazuma, kao što stoji u Aneksu 10. 

- Moj zadatak je da pritiskom i ukazivanjem to promenim. Ako ne dođe do promene ovakve politike, međunarodna zajednica mora da deluje pre nego što dođe do raspada BiH - poručio je Šmit.

Naveo je da su mu na raspolaganju Bonska ovlašćenja koja uključuju i smenu političara koji krše Dejton.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA