Najnovije

Emil Vlajki: Nova istorija Republike Srpske - Počeo je povrat nadležnosti!

Piše: Emil Vlajki

Banja Luka, srijeda, 29. decembar 2021.

Dosađujem se. Igram preko računara 'on line' šah sa osobama iz čitavog svijeta. Uglavnom dobivam, ali s gorčinom primjećujem da ima i boljih od mene. Nakon par uzastopnih poraza, ljutito prekidam nadmetanje, uzimam, nakon dužeg vremena, gitaru i vježbam akorde. Mislim, ništa se neće dešavati do iza nove godine. Svejedno, odlazim na Internet i pregledavam članke o Trećem svjetskom ratu. Mišljenja su podijeljena. Jedni misle da će rat izbiti u Ukrajini, drugi u BiH, a treći u Kineskom moru.
Odjednom, najnovija vijest.  Službeni glasnik RS je objavio prvi povrat nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku. Zovem neke osobe povodom toga. Neki mene zovu. Postavljaju mi cinična pitanja tipa „hoće li biti rata, ili će biti rata“? Drugi mi govore kako je najracionalnije eliminirati Dodika i svi će problemi, kao čarobnim štapićem, u ovoj državi nestati. Meni se, ipak, nameće prkosna Galileova izreka dok ga je inkvizicija mučila tražeći od njega da negira kretanje zemlje oko sunca: Eppur si muove  (Ipak se okreće).

A sada najvažnija vijest u novijoj povijesti Republike Srpske, kao i prva, RATNA, reakcija.

Ukaz o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske objavljen je sinoć, 28. 12. 2021., u „Službenom glasniku Republike Srpske“.
Ukaz je, prema objavi iz „Službenog glasnika“, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović potpisala 23. decembra.

Ovo je prvi zakon kojim se vraća nadležnost s BiH na Republiku Srpsku.

Podsjetimo se da je Narodna Skupština RS u oktobru usvojila Zakon o ljekovima i medicinskoj opremi na osnovu koga je dat rok da se u roku od šest mjeseci formira i entitetska Agencija za ljekove.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, muslimanski/bošnjački Hrvat, Željko Komšić, za Radio Slobodna Evropa, potvrdio je da će biti podnešena krivična prijava protiv odgovornih lica, nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske (RS) objavljen tekst Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS.
"Vlasti RS-a očito ne mare za bilo kakva upozorenja iz međunarodne zajednice. Sada je i više nego ikad ranije na potezu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Ukoliko se ovo nastavi, sutra će se isto desiti i sa Oružanim snagama BiH, sa pravosuđem, a kad se desi, tad će se morati odgovoriti SILOM (podvukao E.V.). Ne odgovori li se, to će značiti da se pristalo na ono što nazivaju mirnim raspadom“, rekao je Komšić u srijedu (29. decembar).

Komšić je pozvao je Tužilaštvo BiH da po hitnoj proceduri pokrene postupak protiv lica koja su u Narodnoj Skupštini Republike Srpske usvojili zaključke koji, kako je naveo, “direktno podrivaju ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i narušavaju mir i stabilnost u državi”.

U saopćenju za javnost se navodi kako Komšić poziva Tužilaštvo BiH da procesuira Milorada Dodika kao “podstrekača i predvodnika grupe koja se udružila u rušenju ustavnog poretka BiH i podrivanju institucija države”.

S druge strane, Dodik veli da svojim nastojanja da vrati otete nadležnosti, Republika Srpska ništa ne uzima BiH ni Federaciji. Ono što je počinjeno nasiljem visokih predstavnika biće preispitano jer nije bilo u legitimnim i legalnim okolnostima. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavljuje da će Srpska već u januaru formirati svoj nezavisan pravni sistem, Visoki Sudski i Tužilački Savjet.

Navodi i da nikada na koncept unitarne BiH neće pristati. Sav nered su, kaže, stvorili stranci, pa tako ni vraćanja u zajedničke institucije nema sve dok ne bude ukinut sporni zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

- Ono što je meni bilo važno jeste da ljudi ovdje osjete da Republika Srpska ima snagu, da nije samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju od nje šta hoće. Srpska će se pokazati sposobnom da ovlada pravima koje je Ustav BiH daje Republici Srpskoj - poručio je Dodik.

Dok Dodik priča o miru i ustavnosti, izjave o ratu, pored Komšićeve, pljušte sa svih strana.

-Separatisti vode Bosnu i Hercegovinu u katastrofu. Međunarodna zajednica to mora zaustaviti. U BiH, Evropska unija sada brani svoje vrijednosti, smatra bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling  

-Ozbiljno upozorenje Dodiku iz Brisela: "EU može poslati tisuće vojnika u BiH u roku od 24 sata"

-Ivana Marić, analitičarka BiH: Dodik je ranjena zvijer, i zna se kako se s njima postupa.

-Nezavisni zastupnik izabran na listi MOST-a u Hrvatskom saboru, Mostarac Nino Raspudić: Moguć je i rat i raspad BiH. I da ne nabrajamo.

Kako će se ovo sve završiti ne znam.

S jedne strane, sadašnja Srpska me podsjeća na Užičku Republiku, tada jedini slobodan teritorij u nacistički okupiranoj Evropi.

Ali, isto tako, podsjeća me na The Declaration of Independence, deklaraciju koju je u Filadelfiji potpisalo 13 dotadašnjih britanskih kolonija u Novom svijetu, čime su proglasile svoju nezavisnost. U Deklaraciji je istaknuto pravo na revoluciju, tj. načelo da je pravo i dužnost svakog naroda da izmijeni ili zbaci tiransku vlast koja ga tlači. Potvrđena je od Kongresa 4. srpnja 1776. godine. Taj dan se u SAD-u slavi kao Dan nezavisnosti jer su se tog dana američke države odcijepile od Velike Britanije.

Predhodne tekstove Emila Vlajkija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA