Najnovije

VOJNA SARADNJA DŽINOVA: Indija i Rusija potpisale niz sporazuma u oblasti odbrane

Indija je potpisala sa Rusijom niz sporazuma, ugovora i protokola u vezi sa malokalibarskim oružjem i vojnom saradnjom, saopštio je indijski ministar odbrane Radžnat Sing.

Vojne vežbe Rusije i Indije (Foto: Jutjub)

„Drago mi je što je potpisan niz sporazuma/ugovora/protokola koji se tiču malokalibarskog oružja i vojne saradnje“, napisao je Sing na Tviteru nakon sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Indijski ministar je pregovore nazvao produktivnim.

„Održao sam produktivne, plodotvorne i sadržajne bilateralne razgovore o saradnji u oblasti odbrane sa ministrom odbrane Rusije generalom Sergejem Šojguom u NJu Delhiju danas“, napisao je Sing.

On je istakao da Indija ceni svoje posebno i privilegovano strateško partnerstvo sa Rusijom.

Sing je dodao da se Indija nada da će Rusija ostati njen važan strateški partner.

„Imamo širu vojno-tehničku saradnju, napredna istraživanja, razvoj i zajedničku proizvodnju odbrambene opreme, što vodi ka nezavisnosti Indije“, precizirao je indijski ministar odbrane.

On je napomenuo da se Indija zalaže za proširenje saradnje u Centralnoj Aziji i regionu Indijskog okeana.

„Indija je produžetak ogromne evroazijske kopnene mase i istovremeno zauzima centralno mesto u ogromnom regionu Indijskog okeana. Optimistični smo u pogledu saradnje sa Rusijom u svim oblastima“, zaključio je Sing.

Sa svoje strane, ruski ministar Sergej Šojgu izjavio je da saradnja Rusije i Indije svake godine dolazi na novi kvalitativni nivo.

„O velikom stepenu poverenja između naših zemalja svedoči intenzitet i dubina vojno-tehničke saradnje koja svake godine dostiže novi kvalitativni nivo“, rekao je Šojgu.

Osim bilateralnog sastanka, šefovi ministarstava odbrane dve zemlje učestvovaće na sastanku „2+2” zajedno sa ministrima spoljnih poslova Rusije i Indije, Sergejem Lavrovom i Subramanjamom DŽaišankarom. Ministri će razgovarati o ključnim regionalnim temama, uključujući situaciju u Azijsko-pacifičkom regionu i Centralnoj Aziji, rešavanju pitanja u Avganistanu i Siriji, kao i saradnju na platformi Šangajske organizacije za saradnju i u formatu Rusija-Indija-Kina. Posebna pažnja biće posvećena pitanjima strateške stabilnosti.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA