Najnovije

Brnabić je glavna u komunikaciji s Rio Tintom, a sve prebacuje na nekadašnju vlast

Predstavnici vlasti upinju se da dokažu da izmene Zakona o eksproprijaciji nemaju veze sa projektom Rio Tinta, ali i da je za aktivnosti te kompanije u Srbiji odgovorna isključivo prethodna vlast. Međutim, aktuelna vlast je 2017. godine potpisala Memorandum o saradnji sa Rio Tintom, a na sastanku sa čelnicima kompanije 2018. godine u Londonu učestvovala je i premijerka Ana Brnabić. Tada je dogovoren zajednički rad na projektu u okviru tada formirane Radne grupe za Jadar.

Ana Brnabić (Foto: Vlada Srbije)

„Uplašeni su zbog rudnika i ono što jeste frustrirajuće jeste da Rio Tinto nije uradio najbolji posao u komunikaciji sa tim ljudima“, ovako premijerka sada govori o kompaniji Rio Tinto, a pre samo tri godine, tokom radne posete Velikoj Britaniji, upravo se ona obavezala da će komunicirati sa tom kompanijom.

„Dogovoreni su sastanci na kvartalnom nivou sa rudarskim konglomeratom Rio Tinto“, objavio je pre tri godine RTS. A Brnabićeva je iz Londona, te 2018. godine, navela: „Dakle, direktori Rio Tinta sa mnom i ja ću se sada i lično uključiti u dalju realizaciju ovog projekta kako bi imali maksimalni pozitivan efekat“.

Efekat koji je Srbija dobila je neinformisanost ljudi, pogotovo onih koji žive u selima oko Loznice, iako je formirana i Radna grupa za Jadar pre godinu dana. Predsednik te radne grupe je ministarka Zorana Mihajlović, a u njoj su i najbliži saradnici predsednika Vučića kao i predstavnici ambasade i Svetske banke.

Te 2018. godine, premijerka je bila i u Loznici i tamo saopštila novosti koje je dogovorila sa Rio Tintom za kraj 2021. godine.

„Danas sam ovde zato što smo završili jednu veliku važnu fazu projekta Jadar sa kompanijom Rio Tinto, koja je ogoman potencijal, ne samo za Loznicu i ovaj regijon Srbije, već zaista za celu Srbiju i ja se nadam i očekujem – mi imamo radnu grupu da radimo sa Rio Tintom – očekujem da krenemo u izgradnju tog postrojenja krajem 2021. godine. To će biti hemijsko postrojenje po najvišim svetskim ekološkim standardima, na 15-ak km od Loznice, u kome će se proizvoditi i iz minerala jadarit izdvajati oko 10-12% ukupnih svetskih rezervi litijuma“, rekla je premijerka Brnabić u Loznici 2018. godine.

Kako će to kompanija Rio Tinto izvesti, šta će biti sa ljudima i prirodom, premijerka tada nije objasnila, a sada poručuje da mora da se pazi.

„Vi, kao država, kada date istražno pravo nekom, vi ste im trasirali put, zato treba paziti kome se daju istražna prava i za šta se daju istražna prava. Recimo, mi nikada ne bismo dali istražno pravo za nikl“, rekla je juče premijerka.

Trasirani put još pre skoro dve decenije kompaniji Rio Tinto, premijerka Ana Brnabić do građanskih protesta nije dovela u pitanje već je u svoja oba ekspozea najavljivala da će taj put graditi

„Jadar je rangiran kao jedno od najvećih ležišta litijuma na svetu koji može da zadovolji većinu svetskih potreba za ovom rudom. Rudarstvo će, zato, svakako biti glavni fokus Vlade Srbije“, navela je svom u ekspozeu 2017. godine.

„Naš cilj je da, uz partnere iz Rio Tinta, formiramo strateško partnerstvo sa najmanje još jednom kompanijom, koja će u Srbiji pokrenuti proizvodnju električnih baterija i /ili kompanijom koja će ovde započeti proizvodnju hibridnih i električnih automobila“, navela je u svom ekspozeu 2020. godine.

Građani iz čitave Srbije dve subote blokiraju puteve tražeći povlačenje Zakona o eksproprijaciji kao i Zakona o referendumu za koje smatraju da će olakšati kompaniji Rio Tinto da započne kopanje rude.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA