Najnovije

FARMAKO MAFIJA OVO NE ŽELE DA ZNATE: Ko stoji iza većine vakcina za Kovid-19?

U javnosti postoji specifično mišljenje pojedinaca da je plasman vakcina protiv virusa SARS-kovid 19 umrežen između svetskih kompanija koje imaju unakrsno vlasništvo i da su vakcine zapravo po sastavu iste, da se proizvode po istom tehnološkom postupku, a da ih samo plasiraju različite multinacionalne kompanije, obmanjujući javnost u prisustvo konkurencije. Drugim rečima, iza velikih farmaceutskih kompanija stoje moćne finansijske institucije, koje su međusobno umrežene i sarađuju. Izuzetak čine ruske vakcine koje proizvode dve ustanove: istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja”, koja proizvodi vakcinu Sputnjik-V, i istraživački centar za virusologiju i biotehnologije „Vektor”, koji proizvodi Epivakkoronu. I jedna i druga institucija su u potpunom vlasništvu ruske države. Za ove kompanije tvrdi se da proizvode vakcine po ustaljenom konvencionalnom postupku, bez dodataka ikakvih genetičkih dodataka, kao što su delovi lanca RNK.

Ivan Pajović (Foto: Pixabay. com/Helm Kast)

Piše: dr Ivan Pajović

Kineske vakcine, za koje javnost uglavnom smatra da su proizvod samostalnog istraživanja kineskih stručnjaka, proizvode se u dve firme, sasvim raznorodnih tipova vlasništva, ali sa jednim zajedničkim imeniteljem – u obe je prisutno suvlasništvo američkih investicionih fondova. 
Prva od njih, „Sinofarm grupa”, u vlasništvu je kineske države, ali značajan udeo vlasništva ima „Parametrik portfolio asosijejts” (Parametric Portfolio Associates), koja je deo američke investicione kompanije „Iton Vens” (Iton Vens), a koja pripada investicionoj banci Morgan Stenli. 
Druga kineska kompanija je „Sinovak bajotek” (Sinovac Biotech) u privatnom kineskom vlasništvu, ali sa udelima američkog investicionih fondova Vivo kapital (Vivo Capital) iz Silicijumske doline i njujorški Orbimed Advajzors (Orbimed Advisors). 

Glavni i najveći svetski isporučilac vakcina je najveća multinacionalna farmaceutska kompanija Fajzer (Pfizer), Ono što je izvesno je da veliki udeo vlasništva u ovoj kompaniji ima jedan od najvećih investicionih fondova Vangard (Vanguard), koji broji oko 30 miliona akcionara-investitora, premda nikada nije sasvim izvesno u čijim se tačno rukama nalaze pojedinačne akcije, navodno rasute na mnoštvo akcionara. Drugi veliki akcionar Fajzera je svetski poznat i veoma kontroverzni njujorški investicioni fond Blekrok (Blackrock), za koji se govori da je povezan sa jednom od porodica „gospodara novca”, Rotšildima. Postoji mišljenje da je ovaj investicioni fond najveći upravnik raznorodnom globalnom imovinom, ali činjenice su uglavnom obavijene velovima tajne. Vlasništvo Blekroka nalazi se u mnoštvu deonica finansijskih institucija, prevashodno banaka, ali i mnogih firmi. Blekrok je prisutan u naftnim koncernima, industriji oružja, u državnim i penzionim fondovima SAD, u osiguranju i raznim fondacijama. Drugim rečima, Blekrok je sveprisutan na globalnom finansijskom tržištu, a kao što vidimo i u najvećem farmakoindustrijskom gigantu Fajzeru.

Treći veliki multinacionalna finansijska institucija i bankarski fond prisutan u Fajzeru je bostonski Stejt Strit (State Street), težak oko 12 milijardi dolara, a koji postoji kao banka još s kraja osamnaestog veka. 

Farmaceutska firma Bajontek (BioNTek) je u saradnji sa Fajzerom razvila vakcinu protiv korona-virusa. Najveći udeo vlasništva u ovoj firmi ima „Fajdeliti investment” (Fidelity Investment) (koja se nalazi u privatnom posedu porodice DŽonson, jedne od najmoćnijih u SAD). Suvlasnik je i „Prajmkep Menadžment” (PRIMECAP Management Company), koja se predstavlja kao nezavisna investiciona kompanija, ali je poznato da je povezana sa već pomenutim investicionim fondom Vangard (Vanguard), a u tesnim je relacijama sa Fajzerom.

Međutim, najzanimljiviji Bajontekov suvlasnik je fondacija „Bil i Melinda Gejts”, u privatnom vlasništu veoma kontroverzne ličnosti – Bila Gejtsa, koji skupa sa još jednom svojom fondacijom „Gavi alajans za vakcine” (GAVI, The Vaccine Alliance) predstavlja najvećeg pojedinačnog finansijera Svetske zdravstvene organizacije, koja je bez sumnje glavni svetski promoter vakcinacije kao načina za suzbijanje globalne korona-pandemije. Ova nadnacionalna institucija vrši pritisak na vlade pojedinačnih zemalja da sprovode razne anti-kovid mere, od kojih je vakcinacija očigledno za njih najznačajnija. U pitanju je masovna prodaja vakcina državama vredna desetine milijardi dolara, koje tu kupovinu obavljaju zahvatima iz državnih budžeta i to po ceni koju im nameću svetski farmako-giganti. Ukoliko se ovo ima u vidu, jasno je ko će biti glavni profiter od svetske korona-krize, koja širom sveta uništava privrede, a naročito mikro i mali sektor preduzeća i ostavlja ogroman broj ljudi bez elementarnih prihoda. Ostaje pitanje – da li je samo enormni ekstraprofit u pitanju ili neki nepoznati interes stariji od novca.

Večeras od 20 sati pratite uživo emisiju sa dr Ivanom Pajovićem

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA