Najnovije

UKRAJINA IM DAJE SVE: NATO će moći da vrši vazdušne operacije pored Krima

Ukrajina je ponudila NATO-u da počne da koristi vazdušni prostor u blizini Krima za operacije, pišu krimski mediji.

Američki avioni (Foto: Jutjub)

Ministarstvo infrastrukture Ukrajine je 10. februara izvestilo da su vođeni razgovori između ministra Vladislava Kriklija i zamenika generalnog sekretara NATO-a za odbrambenu politiku i planiranje Patrika Tarnera.

Kijev je ponudio alijansi da koristi vazdušni prostor u Simferopoljskoj oblasti. Obuhvata prostor nad teritorijom Ukrajine i otvorene vode Crnog mora, gde je Kijev odgovoran za opsluživanje saobraćaja u okviru međunarodnih ugovora.

„Predlažemo da ovaj deo vazdušnog prostora koristimo za vazdušne operacije NATO-a za prevoz trupa, opreme, tereta i slično. Nadamo se podršci NATO-a u praćenju vazdušne situacije duž granice sa Rusijom “, rekao je Kriklii.

Ranije su SAD dozvoljavale svojim avio-kompanijama da lete „u određenim oblastima“ Simferopoljskog reona. Ovo je vazdušni prostor koji pokriva Krim, kao i značajan deo Hersonske oblasti i Crnog mora. Zabrana je ukinuta „zbog promene uslova u vazdušnom prostoru i smanjenja rizika za vazduhoplove“.

V.d. direktora Ukraeroruha Andrij Jarmak izjavio je da će Sjedinjene Države revidirati zabranu korišćenja vazdušnog prostora u blizini Krima, ali će se rukovoditi odlukom Kijeva.

Krim je 2014. godine postao deo Rusije nakon referenduma o poluostrvu. Ukrajina to smatra okupacijom, a letenje iznad Krima smatra kršenjem zakona.

Da li Iran može da napadne zapadne zemlje, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA