Najnovije

Izbori za bolji život – koga?

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji, kao i one koji su proterani odatle, da glasaju na predstojećim izborima za institucije nepriznate države „Kosova“. Tvrdi da je to uslov za opstanak Srba na KiM, da je to način da se odbrane interesi Srba i Srbije tamo, da je to put ka boljem životu Srba na KiM.

Vladan Glišić (Foto: Helm Kast)

Piše: Vladan Glišić, poslanik

Istovremeno, jedna od institucija te i takve „države“ osudila je Zorana Đokića iz Peći na 12 godina zatvora za navodni ratni zločin koji je počinio 1999.godine. Presuda je doneta bez ijednog materijalnog dokaza i na osnovu svedočenja dvojice Albanaca. Svedočenje je bilo krajnje sumnjivo. Niko iz državnih institucija Srbije na ovo nije reagova. Nema smisla da reaguju kada je ovo samo jedan od mnogih slučajeva nepravde i progona koji se sprovodi nad Srbima na KiM.

Dakle, ovi izbori su zarad boljeg života – koga? Jednostavno pitanje na koji režim u Beogradu nema ni jasan a ni komplikovan odgovor. Samo fraze.
Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“ je i ovog puta, kao i mnogo puta pre toga, pozvao Srbe da bojkotuju ove separatističke izbore. Isto je učinio i pokret „Oslobođenje“ Mlađe Đorđevića. Nije tajna da se u mnogim tačkama političkog delovanja ne slažem sa stavovima ili metodama političke borbe ove dve organizacije.

Ipak, ovog puta me je njihov stav i razlozi za taj stav naveo na to da se zamislim.

Kažu da je poziv iz Beograda za izlazak na ove izbore kvislinški, da je „Srpska lista“ sve samo ne srpska i da je i ona – kvislinška.
Nisam siguran da li su i poziv iz Beograda i “Srpska lista“ kvislinški ali siguran sam da jesu kolaboracionisti sa trenutnim okupatorom KiM. I siguran sam da su to bile sve vlade i svi režimi od 5.oktobra 2000.godine do danas. Samo se nivo saradnje sa okupatorom menjao. Kako je koja ekipa dolazila na vlast morala je sve više i doslednije da sarađuje sa okupatorom (čitaj NATO) jer je preuzimala državu sve manje suverenu i sve nesposobniju da se okupaciji suprotstavi. Jednostavno, prethodne vlasti su naslednicima ostavljali državni aparat sve više razoružan u pogledu suvereniteta. Mislim i da  nisu imali mnogo mogućnosti da postupaju drugačije. I nije nam to prvi put u istoriji, ustvari, mnogo veći deo naše istorije smo bili u takvoj iznudici nego što smo bili slobodni i suvereni.

Potaknut takvim razmišljanjem i sam sam 2016.godine podržavao Srbe da izađu na neke od lokalnih izbora na KiM znajući da je to kršenje Ustava Srbije ali u nadi da će tako moći sami sebi da pomognu kad već Beograd to ne može. I sada mislim da sam pogrešio. Tačno je ono što je „Otadžbina“ navela u svom saopštenju protiv izlaska na predstojeće prištinske izbore – posle 8 godina ovakve politike Srbi na KiM su u gorem položaju. I kada, i ako, „Srpska lista“ bude imala svojih 10 poslanika u kvaziskupštini kvazidržave „Kosova“, da li će Srbi moći da se vakcinišu tamo gde žive? Da li će povratnici biti zaštićeni od nasilja? Da li će uopšte biti povratnika? Da li će zaustaviti iseljavanje Srba sa KiM? Da li će raspustiti vojsku „Kosova“? Hoće – kao što su i do sada....

Nisam siguran da je sve što predlažu ljudi iz „Otadžbine“ i „Oslobođenja“ dobro, ali po pitanju izlaska na ove, prištinske izbore – izgleda da su oni u pravu, više nego ja 2016.godine i više nego predsednik Srbije onda, a i  danas .

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA