Najnovije

GOTOVO JE SA MILOVIM AMBASADORIMA: Crna Gora ih više neće finansirati, onemogućen im pristup ambasadama!

Svim opozvanim ambasadorima je onemogućen pristup ambasadama, prestaje njihovo finansiranje, a stanove mogu da koriste do otkaznog roka, saznaju mediji u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore.

Milo Đukanović. (Foto: Jutjub)

NJima nije dozvoljeno da dalje koriste bilo kakva sredstva kojima raspolaže MVP, poput službenih automobila.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je u saopštenju podsetilo da je ambasadorima koje je opozvala Vlada dat rok do 15. februara da završe sve obaveze u zemljama prijema.

- Predmetna instrukcija je upućena još 18. decembra prošle godine. Ambasadorima je naloženo da predaju dužnost, a opoziv će formalno stupiti na snagu potpisom predsednika. U skladu sa Zakonom o spoljnim poslovima i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, današnjom instrukcijom su određeni privremeni otpravnici poslova, koji će rukovoditi radom ambasada do imenovanja novih ambasadora. Ministarstvo je, shodno međunarodnim propisima i diplomatskoj praksi, o navedenoj odluci obavestilo zemlje prijema - navodi se u saopštenju.

Dosadašnji ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović ranije je najavio da neće poštovati odluku o opozivu dok je predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne potpiše.

Ministarstvo spoljnih poslova je najavilo da te aktivnosti neće biti tolerisane, ali da mogu naškoditi ugledu i imidžu Crne Gore u zemlji prijema.

- Verujemo da najava narušavanja međunarodnog ugleda Crne Gore nije razlog zbog kojeg, uprkos džentlmenskom dogovoru, ukaz na koji se ambasador poziva još nije potpisan - zaključuju u Ministarstvu spoljnih poslova.

Đukanović se pre dvadesetak dana sastao sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem i potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem nakon čega je saopšteno da je postignut dogovor oko opozvanih ambasadora.

Vlada je ranije opozvala ambasadore iz Kine Darka Pajovića, Vatikana Miodraga Vlahovića, Bosne i Hercegovine Obrada Stanišića, Italije Sanju Vlahović, Nemačke Veru Kuliš, Srbije Tarzana Miloševića i Ujedinjenih Arapskih Emirata Dušanku Jeknić.

Pentagon ogorčen zbog napada, zaoštravaju se napetosti na Bliskom istoku! Više o tome OVDE.

Izvor: RTCG

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA