Najnovije

UGLEDNI AMERIČKI LIST: U slučaju rata, Rusija i Belorusija će rasporiti NATO na pola

Kolumnista američkog lista The National Interest DŽon Rosomando rekao je šta čeka NATO u slučaju sukoba sa Rusijom u Evropi.

Ruska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Autor članka podsetio je na vežbu Zima-20 održanu u Poljskoj, tokom koje je navodni neprijatelj sa istoka naneo razorni poraz vojsci zemlje za samo pet dana.

To se dogodilo uprkos činjenici da je teorijski sukob uzeo u obzir činjenicu da poljske oružane snage još nisu dobile avione pete generacije F-35, protivraketne odbrambene sisteme Patriot i raketne sisteme sa više lansirnih sistema HIMARS.

„Vežbe su pokazale da je istočni bok Severnoatlantske alijanse ranjiv na „rusku invaziju “, piše stručnjak.

Primetio je da je Rusija ojačala i modernizovala Zapadni vojni okrug, u kome su koncentrisane „najkompetentnije vojne jedinice“ zemlje, opremljene savremenim tenkovima T-90, T-72B3M, oklopnim transporterima BTR-82, BMP-3 , kao i sofisticirani sistemi PVO, uključujući protivavionske komplekse „Tunguska“, „Pancir-S1“ i S-400.

Prema stručnjaku, ova grupa ruskih trupa brzo će srušiti poljske i baltičke NATO formacije ako Sjedinjene Države ne pojačaju svoje prisustvo na ovom boku.

„U slučaju rata, ruska i beloruska vojska će zauzeti teritoriju NATO-a duž granice i tako rasporiti snage alijanse na pola, što će prekinuti logistička čvorišta koja povezuju Poljsku i Litvaniju“, kaže se u članku.

Autor predlaže Sjedinjenim Državama da pomognu Poljskoj da zameni zastarelo oružje modernim oružjem koje ispunjava standarde saveza. Pored toga, saveznici u NATO-u moraju da obnove linije snabdevanja koje su postojale u zapadnoj Evropi pre kraja hladnog rata, zaključio je on.

Moskva je više puta naglasila da zemlja nema agresivne namere prema drugim državama. Istovremeno, ruska strana primećuje rastuću vojnu aktivnost Sjedinjenih Država i NATO-a na svojim granicama. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ukazao je na „antiruski karakter“ delovanja Severnoatlantske alijanse. Prema njegovim rečima, ministarstvo preduzima sve neophodne mere da pouzdano zaštiti zemlju.

Koliko zemalja će kupiti Armatu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA