Najnovije

DAN UOČI PRESUDE LOKALNOM ŠERIFU! Evo šta je rekao novinar kojem su spalili sve što je imao!

Novinar Milan Jovanović, kome je u decembru 2018. godine zapaljena kuća, kaže za N1 da je tokom sudskog postupka čuo gomilu laži i od okrivljenih i od njihovih advokata. Zadovoljan je što se suđenje bliži kraju, ali naglašava da je "na optuženičkoj klupi" tokom procesa više bio on, nego okrivljeni. Teško mu je, dodaje, i da radi svoj posao iz više razloga.

Milan Jovanović (foto: Jutjub)

Izricanje presude za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića zakazano je za 23. februar, pošto su danas pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu okrivljeni i njihovi advokati izneli završne reči, čime je zaključen glavni pretres u ovom sudskom procesu. Dok tužilaštvo traži najstrožu kaznu od osam godina zatvora za Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika opštine Grocka, koji se tereti da je naložio paljenje kuće novinara, odbrana je u završnim rečima tražila oslobađajuću presudu.

Jovanović za N1 kaže da je na suđenju čuo „gomilu laži“.

„To je njihovo pravo, da lažu. Ja mislim da pri Advokatskoj komori treba da se oformi još jedno udruženje advokata lažova“, kaže on.
Rekao je da postupak konačno dolazi do kraja i kaže da je više on bio na optuženičkoj klupi nego što su se okrivljeni branili.

„Zadovoljan sam jer je sudija u razumnom roku zakazivao ročišta, ali advokati su bili usmereni da postupak traje što duže, oko 50 odsto ročišta nije ni održano. NJihov jedini cilj je bio da izbegnu odgovornost tako što će da prave opstrukcije. Tražili su razna izuzeća, od sudije, predsednika suda, jednom je advokatica Zora Dobričanin rekla da će tražiti izuzeće cele Palate pravde“, kaže novinar Jovanović.

Objašnjava kako danas funkcioniše njegov portal Žig info.

„Vrlo teško jer je oprema izgorela, uništeno je sve, radi se 24 sata pod policijskom pratnjom, mnogo teže nego ranije. Ranije nisu ni znali da se ja bavim istraživačkim novinarstvom, a sada jer je policija sa mnom, građani izbegavaju da daju izjavu u prisustvu policije“, rekao je.

Dodaje da i sredina i kojoj radi znatno otežava situaciju.

„Mala je sredina, svi se međusobno poznajemo, svi znaju kad se nešto napiše. Mnogo je teže raditi na lokalnom nivou, u gradu sa milion-dva stanovnika, manje vas znaju, lakše se krećete“.

Jovanović dodaje da su mu svi obećavali pomoć, ali da nijedan dinar nije stigao ni od Vlade, ni od grada kao ni od opštine i mesne zajednice.

„Niko me čak nije ni posetio. Mogu da se zahvalim svim novinarima koji su mi pomogli i iz Srbije i van nje, takođe firmama koje su mi dale donacije, nameštaj, posuđe i takođe zahvaljujem građanima Srbije koji su uplaćivali sredstva u Fondaciju Slavka Ćuruvije, koja je prikupljala pomoć“, kaže Jovanović i dodaje da je sanirano 70 odsto kuće.

„Kuća je sada oskudno opremljena, nema dragih uspomena, nema dragih fotografija, ne može niko da vrati zdravlje moje supruge, koje je znatno narušeno od te noći. Čekamo okončanje tog postupka pa da vidimo kako radi naše pravosuđe“.

Kaže da se oseća bezbedno sve dok je policija pored njega.

„Nemam nikakvih primedbi na njihov rad, dokle će sve to trajati, ne znam, to nije do mene. U ovom postupku su se trudili da me degradiraju na sve načine. Novinarstvo je častan poziv, ne znam da li to važi za advokate, oni najavljuju neke tužbe pre presude“, kazao je Jovanović.

UNS je pozvao novinare da u što većem broju dođu na izricanje presude u 09.00 u Drugom osnovnom sudu i time pruže podršku Milanu Jovanoviću i njegovoj supruzi Jeli Deljanin.

A predsednica jednog prekršajnog suda uhapšena je jer je oslobađala “prekršajce”, opširnije OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA