Najnovije

Hrvati gledali “Daru iz Jasenovca”: Pokušali da ospore istinu, pa priznali – tačno je, klali smo Srbe

I Hrvati su gledali Daru iz Jasenovca. Hrvatski portal, Večernji list, navodi da niko ne može da porekne da su se u Jasenovcu događali strašni zločini, da su deca gušena plinom, ljudi ubijani maljem i klani velikim noževima, ali to ne znači da je od tih likova trebalo napraviti karikature. Reditelj je tako napravio sličnu stvar kao na primer Oja Kodar u filmu “Vrijeme za” ili Jakov Sedlar u “Četveroredu”, piše Večernji list.

Dara iz Jasenovca (Foto: Jutjub)

Večernji dodaje da nakon što je poslednjih nedelja postao delo o kojem svi sve znaju, iako ga još nisu ni pogledali, film Predraga Antonijevića “Dara iz Jasenovca” prikazan je u udarnom terminu u subotu uveče na RTS-u. Mora se priznati da je to bio poprilično čudan i dosad nezabeležen potez, jer je uobičajeno pravilo da se filmovi prvo emituju u bioskopima, a tek onda na televiziji, piše Večernji list.

List navodi da su prve recenzije u američkim medijima film pokopale ističući kako se radi o jeftinoj srpskoj propagandi usmerenoj protiv Hrvata i katoličke crkve. Hrvatski portal postavlja pitanje da li je zaista tako? A zatim odgovara da i jeste i nije. I nastavlja… Naime, “Dara iz Jasenovca” očigledno pretenduje da bude svojevrsna srpska “Šindlerova lista”, film koji će govoriti o patnjama jednog naroda i fašističkim zlodelima. Hrvatski portal navodi da “Dara” pada u onom najbitnijem – glavnoj radnji i površno napisanim likovima.

“Dara iz Jasenovca” prikazuje život u koncentracionim logorima u Jasenovcu i Staroj Gradiški gledan očima 10-godišnje Dare Ilić, koja je s Kozare dovedena u Jasenovac s majkom, starijim i mlađim bratom. NJen otac je već bio tamo, radeći kao grobar u Gradini. Neposredno pre odlaska u Staru Gradišku, Dari ubijaju starijeg brata i majku i ona sama mora da brine o dvogodišnjem brata u paklu logora.  Tendenciozni tekst Večernjeg dalje navodi da nakon toga počinje nabacivanje radnje kojoj je očigledna namera da prikaže ustaše što krvoločnijima i nehumanijima.

U daljem tekstu list iz zemlje iz koje su potekli najmonstruozniji zločinci, bez zadrške dodaju da je Antonijević napravio nekoliko faktografskih grešaka, pravdajući zverstva i umanjujući posledice zločina počinjenih u Jasenovcu. Očigledno je da Hrvati ovo ostvarenje smatraju greškom, ioako ono predstavlja potvrdu o stradanju oko 750.000 ljudi, od čega je preko 500.000 Srba, koji su život izgubili u ovom koncentracionom logoru.

Hrvati misle da su Srbi narod koji boluje od kolektivne amnezije i da će uspeti u nameri da izvrše reviziju istorije. Film je ekranizacija jednog od najkrvavijih zločina tokom drugog svetskog rata i on predstavlja svedočanstvo onoga što se desilo u Jasenovcu, hteli Hrvati to da priznaju ili ne.

Kako je Balašević kinjio Albance pročitajte OVDE.

Izvor: Večernji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA