Najnovije

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE PROFESORKE SMILJE AVRAMOV: Ante Pavelić je bio britanski špijun! (FOTO)

Profesorka Smilja Avramov, jedna od najvećih eksperata međunarodnog prava svojevremeno je došla do malopoznatog ali zapanjujućeg podatka da je Ante Pavelić bio britanski špijun, kao i da je naša emigrantska Vlada apelovala na britansku da bombarduje pruge do logora Jasenovac ali da to nikada nije učinjeno.

Smilja Avramov (Foto: Jutjub)

Kroz prikupljanje istorijske građe i naučne literature za veliku studiju o genocidu nad srpskim narodom u NDH u radovima, predavanjima ali i u javnim obraćanjima Avramov je iznosila malopoznate činjenice vezane za najveće stratište Srba u Drugom svetskom ratu - logor Jasenovac. 

Tako je svojevremeno Geopolitika objavila reči profesorke Avramov kojima tvrdi da je tokom istraživanja za potrebe pisanja kjnige o genocidu nad srpskim narodom došla do zaprepašćujućeg podatka u arhivi Vatikana da je Ante Pavelić bio od 1926. godine obaveštajac britanske službe odnosno, oficir u službi MI 6 (Služba za tajnu obaveštajnu delatnost). 

Ova Služba je bila zadužena za špijunske aktivnosti u inostranstvu za razliku od Službe bezbednosti (engl. Security Service ili Military Intelligence, Section 5 (MI5)) koja se bavi kontraobaveštajnim delatnostima. 

- Ja sam bila zaprepašćena kada sam pisala prvo izdanje knjige o genocidu nad srpskim narodom. Radila sam najpre u rimskom vojnom arhivu, pa posle u britanskom i nemačkom. Najpre sam uzela našu građu i dokumenta koja je naša emigrantska Vlada upućivala britanskoj Vladi, molila, preklinjala, kumila da se bombarduju pruge koje vode u logore Jasenovac, Jadovno u Hercegovini i drugde gde ih je bilo. Ništa nije učinjeno. Apsolutno ništa. Odjedared mi dođe u ruku dokument...zaprepastila sam se! Dokument u kojem stoji da je Ante Pavelić, najveći ratni zločinac na svetu bio član britanske obaveštajne službe od 1926. Vidite, ja i ovde imam knjigu posredstvom te knjige sam došla do tog dokumenta. Kada sam je pročitala otišla sam ponovo u London i tražila sam taj dosije i pitala direktora "Slavik departmenta" da li je to falsifikat? On se nasmejao i odgovorio...kako možete pretpostavitri da u britanskom arhivu može biti falsifikata...- svojevremeno je izjavila profesorka Avramov. 

Izučavajući arhiv Vatikana koji je 2020. najavio objavljivanje dokumenata pape Pija, kog nazivaju i Hitlerovim papom, nastalih tokom Drugog svetskog rata Smilja Avramov je došla i do za širu javnost nikad viđenih fotografija Josipa Broza Tita. Kritičari navode da je papa Pije XII, koji je na čelu Rimokatoličke crkve bio od 1939 do 1958. znao da u nacističkoj Nemačkoj ubijaju Jevreje, kao i šta se dešava po ostalim nacističkim logorima pa i u Jasenovcu ali da nije učinio ništa da to zaustavi.

Zbog insistiranja na reči "genocid" u predavanjima studentima, a u odnosu na monstruozne zločine na prostoru NDH za vreme Drugog svetskog rata, legendarna profesorka Pravnog fakulteta Smilja Avramov trpela je često kritike dekana i kolega na Pravnom fakultetu, a u jednom trenutku je upravo zbog istraživanja o genocidu bila isključena iz partije.

Smilja Avramov je nakon Drugog svetskog rata postala profesor međunarodnog prava na beogradskom Pravnom fakultetu, ali i jedan od najvećih svetskih eksperata za relativno novu problematiku genocida kao pravne kategorije. Podatak da joj je otac zverski ubijen u logoru Jasenovac i traumatično iskustvo zauvek je obeležilo njen život i usmerilo pravac njenog naučnog delovanja i rada. 

Izvor: Glas Javnosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA