Najnovije

Bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Egipta na putu unapređenja!

Nakon sastanaka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbija i Egipat otvaraju nove mogućnosti.

Foto-Pixabay.com

Ambasador Egipta u Beogradu, Amr Alguvejli, sastao se sa ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Tatjanom Matić kako bi joj čestitao stupanje na novu funkciju, kao i sa Stevanom Nikčevićem, državnim sekretarom pri Ministarstvu, „Bilo mi je zadovoljstvo što sam imao priliku da čestitam ministarki na novoj funkciji, kao i priliku da razgovaram o jačanju bilateralne saradnje, kao deo tekućih priprema za sledeću sednicu Mešovitog komiteta za ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju dve zemlje, koja će biti održana u Kairu “, rekao je Alguvejli.


    Ambasador Alguvejli je rekao da su tokom dva sastanka dve strane razgovarale o načinima jačanja bilateralnog trgovinskog sistema, kao i mogućnost da  srpske kompanije iskoriste Afričku kontinentalnu zonu slobodne trgovine radi pristupa afričkom tržištu, čija populacija obuhvata više od milijardu ljudi, kroz ulaganja u Egipat i zajedničku proizvodnju. „Takođe ispitujemo mogućnost stvaranja liste prioritetnih roba u svakoj zemlji“, naglasio je Alguvejli napominjući „mogućnost da Srbija uvozi citrusno voće, krompir, paradajz, luk, masline, građevinski materijal i keramiku iz Egipta“.


    „Razgovarali smo i o saradnji između Ministarstva za komunikacije i informacione tehnologije i Istraživačkog centra „Petnica“ u Srbiji, sa ciljem da se izgradi kapacitet i razvoj veština mladih ljudi, kao i saradnju sa istaknutim srpskim centrima u primeni informacionih tehnologija, uključujući i Institut Biosense u poljoprivredi “, rekao je Alguvejli, dodajući da je održan niz video konferencija između predloženih partnera u obe zemlje, što je omogućolo direktnu koordinaciju za konkretnije rezultate.


    Alguvejli je naveo i da je na dva sastanka razgovarano i o načinima jačanja saradnje u oblasti turizma koji dolazi iz Srbije u Egipat, koji je zauzeo položaj bez presedana čak i tokom pandemije Kovid-19, kao jedan od rezultata učešća Egipta kao zemlje partner na Međunarodnom beogradskom sajmu turizma u februaru 2020. godine, kao i to da su granice Egipta bile otvorene za srpske turiste. „Očekuje se da će se povećati i broj čarter letove do turističkih destinacija u Šarm El Šeiku i Hurgadi“, zaključio je Alguvejli.

Izvor:Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA