Najnovije

Kina i Rusija će zaustaviti napade na Srbiju i RS jer tako čuvaju svetski poredak koji grade

Srbiju očekuju pritisci veći nego za vreme Trampa, jer on nije bio na liniji američke politike iz perioda pre njegovog dolaska na vlast. Nemci su, pak, uvek ostajali dosledni toj staroj, evroatlantskoj politici koja podrazumeva centralizaciju BiH i pokušaj nametanja nezavisnosti Kosova Srbiji, a sada će imati i podršku Bajdenove administracije.

Putin i Đinping (Foto: Sinhua/ Pravda)

Ovako istoričar Dragomir Anđelković komentariše izjavu predsednika Aleksandra Vučića da je „pred Srbijom veoma težak period, tokom kojeg će biti suočena sa različitim pritiscima sa svih strana, pre svega po pitanju Kosova i Metohije“.

Amerika i Nemačka na istom zadatku

Prema njegovim rečima, bivši američki predsednik bio je prilično ravnodušan prema Balkanu.

„On politiku administracije koja mu je prethodila nije odbacio, ali nije na njoj ni insistirao. Nemci, sa druge strane, za razliku od Amerikanaca, nemaju dovoljno mehanizama da vrše pritisak na Srbiju po pitanju Kosova i centralizaije Bosne i Hercegovine, pa dolazak nove Bajdenove administracije verovatno znači da će SAD sinhronizovano raditi sa Nemačkom i podržati je u tim namerama“, kaže Anđelković.

Pitanje je – šta Zapad može?

Druga strana medalje je, dodaje sagovornik, šta oni zaista mogu.

„Mislim da je prošlo vreme kada su mogli vojno da nam prete i da nam uvode neke formalne sankcije. Svet se ipak izmenio, a Rusija i Kina su danas mnogo moćnije i pariraju Americi na mnogim poljima, od ekonomije do geopolitike. Tako da je prostor za pritiske manji, ali ipak ne treba isključiti mogućnost da nam obustave određene investicije ili povuku neke kompanije koje već rade kod nas. Znači, mogu da izvrše tu neku vrstu ekonomske subverzije koja bi mogla ozbiljno da se odrazi na naš ekonomski razvoj. Tako da Zapad ima poluge moći da nam nanese štetu, ali one ipak nisu kao što su nekad bile. Sada je na nama da mudro vodimo politiku, da probamo da to izbegnemo, a da ne damo ustupke koje traže“, ocenjuje Anđelković.

Srbija mora da se brani

Na pitanje kakve su globalne konstelacije snaga i možemo li se pritiscima odupreti i koliko možemo računati na pomoć Kine i Rusije, koje su i same na meti Zapada, Anđelković kaže Srbija, kada se radi o Kosovu i Republici Srpskoj, mora da se brani pa makar i sama.

„Naprosto, to nije tuđ interes već naš, i mi na njemu moramo da insistiramo bili podržani od strane Rusije i Kine ili ne. A verujem da će i te sile ipak imati interes da stanu uz Srbiju, jer braneći sebe mi ipak branimo međunarodni poredak koji te zemlje pokušavaju da izgrade, a to je policentrični svet. Kada bi Kina i Rusija pustile da Srbija bude izložena prevelikom zapadnom pritisku ili ne bi stale na njenu stranu u dovoljnoj meri, ne samo retorički nego i praktično, to bi bio udar i na njihov prestiž i poruka da nisu ozbiljne u nameri da grade policentrični svet. Tako da mislim da je interes tih sila da stanu uz Srbiju“, ukazuje sagovornik.

Od Prištine ne treba očekivati kooperativnost

U osvrtu na posetu specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sledeće nedelje, ali i to koliko Srbija ima vremena na raspolaganju da se odupire pritiscima, Dragomir Anđelković kaže:

„Mislim da to više nije pitanje vremena, nego toga da moramo da se odupiremo pritiscima. Republika Srpska je za nas bitna koliko i sama Srbija, a nema te vlasti u Beogradu koja bi smela da prihvati ono što traže od nas po pitanju Kosova. Tako da kakav god pritisak bio mi moramo da se odupremo. Mislim da će Vučić jasno reći Lajčaku da Srbija nije spremna da prihvati narušavanje dejtonskog poredka, niti da prihvati lažnu nezavisnost Kosova.“

Priština čeka pritisak na Beograd

Povodom odnosa Beograda i Prištine, Anđelković kaže da su ti odnosi bili loši ko god da je u Prištini bio na vlasti, jer prištinska strana nije bila spremna na pregovore ili realan dogovor.

„Oni su iščekivali taj pritisak sa Zapada koji bi trebalo da slomi Srbiju i da Beograd prihvati te njihove maksimalističke zahteve. Sada kada je došao Kurti koji je i retorički agresivniji od drugih, i kada je u Americi došao Bajden, ne treba očekivati nikakvu kooperativnost od strane Prištine, Imaćemo tu potpuno napete odnose u narednom periodu“, zaključuje Dragomir Anđelković.

Šešelj razotkrio veliku podvalu koja se sprema Srbima u Crnoj Gori. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA