Najnovije

BIZARNA PITANJA O POSETI LAVROVA I IKONI: Dodik otkrio ko je taj spin pustio u javnost (VIDEO)

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je danas išao u Tužilaštvo BiH u svojstvu svedoka u predmetu "Ikona".

Lavrov i Dodik (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije)

Istakao je da u slučaju "Ikona" nema inkriminisanog dela, nema optužnice, kao ni pozivanja na bilo koji član Zakona o prekršajima, što očigledno znači da se radi o jednom klasičnom spinu koji je kreirala i u javnost plasirala ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara Bisera Turković.

Još jednom je ponovio da ikona ne pripada Ukrajini i da je Ukrajina i ne potražuje.

Dodik je rekao da je u Tužilaštvu ispitivan o nekim bizarnim stvarima, poput toga ko je dogovorio posetu ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova BiH.

- Dao sam izjavu u Tužilaštvu za lažnu priču i slučaj "Ikona". Išao sam kao svedok i tamo nema inkriminisanog dela, nema optužnice, nema pozivanja na zakon koji je prekršen. Tačnije nema ničega - rekao je Dodik, ističući da su pojedini mediji veoma ostrašćeno pisali o tome.

On je novinarima rekao da pokušava da se održi medijski spin u vezi sa ovim pitanjem, kao i u vreme kada je zbog bolesti bio sprečen da daje odgovore.

- Tu je sve čisto. Nema nikakvog dela i videćete na kraju da će to tako biti, jer ima neko ko je izmislio laž i ko to sada predstavlja kao istinu. To je potpuno izmišljena priča, a ključni dokaz za to jeste tvrdnja Interpolovog odeljenja u Sarajevu i u Ukrajini da Ukrajina ne potražuje tu ikonu - rekao je Dodik.

On je napomenuo da je otišao da da izjavu zbog različitih manipulacija koje postoje.

Dodik je rekao da nigde nije navedeno niti krivično delo, niti zakon koji je prekršen, te da je u Tužilaštvu ispitivan o nekim bizarnim stvarima poput toga ko je dogovorio posetu Lavrova BiH.

- Šta to ima veze, dogovorile su nadležne institucije. Lavrov je imao poziv da poseti, protokoli su preuzeli dogovor i predviđeno je da dođe u Istočno Sarajevo u sedište Vlade Republike Srpske. Bili smo s njim i razgovarali. Da li je to krivično delo? - upitao je Dodik.

Na pitanje da li takva pitanja Tužilaštva BiH predstavljaju pritisak na njegovo političko delovanje, Dodik je rekao da je to blamaža onih koji su tu priču izmislili.

- Zamislite ministra inostranih poslova koja kvalifikuje Milorada Dodika fašistom i mnogo čega drugoga što je pogrešno, da je našla za shodno da ona podnese prijavu. Nema kome to podnositi. U ozbiljnoj zemlji bi za ovlašteno lažno prijavljivanje morala da odgovara - dodao je Dodik.

Prema njegovim rečima, kraj tog čitavog puta biće lažno prijavljivanje, što jasno govori kakva je BiH zemlja.

- Onda sada na sastanku u Predsedništvu BiH kažu – poverenje. Kakvo poverenje? Ko da gradi poverenje? - upitao je Dodik.

On je ponovio da je sve oko ikone rečeno, da je formata 18 sa 12 centimetara, te da je prvi put video kada je trebao da je uruči Lavrovu.

- Ikona je za nas pravoslavce važna. Rečeno je da je pre 300 godina pronađena i da ima dimenziju kontinuiteta pravoslavlja. Zamislite zemlju u kojoj otpravnik poslova strane zemlje dođe i bude primljen na najvišem nivou u Tužilaštvu i pravosudnim institucijama, što je neverovatno - rekao je on.

Kakvo olakšanje građanima je donela nova vlast u Crnoj Gori, saznajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA