Najnovije

PROJEKAT „ARGUMENT“: Rusi prave nevidiljivi mlazni udarni dron sa obrnutom geometrijom krila (FOTO)

Ruski vojnoindustrijski kompleks planira da na bazi lakog mlaznog školskog aviona SR-10 napravi novu udarnu bespilotnu letelicu. Ceo projekat je dobio ime AR-10 „Argument“. To će biti podzvučna borbena letelica, koja će po svemu sudeći biti „steltna“ a zahvaljujući specifičnom dizajnu mogla bi da postane najmanevarbilnija bespilotna letelica na svetu.

Ilustracija (Foto: ru-live.ru)

Sudeći prema objavljenom dizajnu,  nova bespilotna letelica će u velikoj meri ličiti na ovaj avion. Naravno, perspektivna bespilotna letelica će kao i kod svog „inspirativnog“ prethodnika ima obrnutu geometriju krila.

AR-10 „Argument“ će posedovati specijalne odseke unutar trupa u kojima će se moći smestiti različiti tipovi savremenog visokopreciznog naoružanja. Sudeći prema fotografijama „Argument“ će biti u stanju da u unutrašnjem „bombaluku“ nosi savremene projektile klase vazduh-zemlja „Grom-1“ (raketa) ili „Grom-2“ (planirajuća bomba velike razorne snage).Iz ovog proizilazi da će se najverovatnije raditi o udarnoj bespilotnoj letelici sa „steltnim“ karakteristikama.

Što se tiče njegovih dimenzija pretpostavlja se da će dužina bespilotne letelice dostizati 9,7 metara. Raspon krila će joj biti 8,4 metra, a visina 5,4 metara.Maksimalna težina pri poletanju će iznositi 3,850 kg, a 2,430 kg na sletanju. Bespilotna letelica će moći da ponese do 680 kg ubojnog tereta. 

Što se tiče brzinskih karakteristika AR-10 će na visini od 6 hiljada metara moći da dostigne maksimalnu brzinu od 910 km/č. Krstareća brzina leta će iznositi 800 km/č. Plafon letelice je ograničen na 11,500 metara.

Sa dopunskim rezervoarima koji će moći da se kaće na trup letelice, AR-10 će moći da ostvari dolet od 2,100 km. Maksimalni radijus dejstva je procenjen 910 km.  Okvirno, trajanje kontinuiranog leta iznosiće 6 časova.

Ovom prilikom podsećamo čitaoce  da je školski avion SR-10 izvršio svoje prvo poletanje 2015.godine. U međuvremenu je od strane vazduhoplovnih specijalista ocenjen visokom ocenom.

U Rusiji se u ovom momentu proizvodi nekoliko tipova bespilotnih letelica za klasičnu borbenu upotrebu. Jedna od njih je i „Orion“. NJena eksportna verzija je prikazana na Međunardonom vojno-tehničkom sajmu IDEX 2021 u Abu Dabiju. Ova letelica se trenutno testira u Siriji gde prolazi fazu primene u realnim situacijama.

Kako su Rusi spržili džihadiste pogledajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA