Najnovije

PUTIN: Ruske vakcine su efikasne protiv svih sojeva korone! A imamo 3.500 mutacija!

Ruske vakcine se efikasno bore protiv novih sojeva virusa korona koje se šire Evropom i svetom, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Vladimir Putin (foto: pixabay, Pravda)

“Kako su me obavestili, vakcine koje danas imamo efikasne su protiv ovih sojeva koji danas plaše sve u Evropi i ne samo u Evropi. Ispitivanja ovih vakcina koje se suočavaju sa virusom pokazuju da su naše vakcine efikasne protiv ovih sojeva“, istakao je Putin na sastanku sa direktorom Federalne medicinsko-biološke agencije Veronikom Skvorcovom.

Sa svoje strane, Skvorcova je to potvrdila i navela da je do danas u Rusiji identifikovano 3,5 hiljada mutacija virusa korona.

„Sve su one zapravo jednonukleotidne, neutralne i nemaju značaj za tok infekcije virusom korona i predstavljene su pojedinačno, sa izuzetkom sedam mutacija, čija prevalencija prelazi 5 odsto u našoj populaciji“, objasnila je ona i dodala da sve ruske vakcine dobro funkcionišu.

Trenutno u Rusiji postoje tri vakcine protiv virusa korona. „Sputnjik Ve“ koju je razvio Institut „Gamaleja“ je prva vakcina u zemlji i u svetu i Ministarstvo zdravlja Rusije ju je registrovalo u avgustu prošle godine. Drugi preparat je „EpiVakKorona“ Naučno-istraživačkog centra „Vektor“. Treća vakcina protiv kovida je „KoviVak“ koju je razvio Centar „Čumakov“.

Osim toga, Ruski fond za direktne investicije podneo je zahtev za registraciju još jedne vakcine – „Sputnjik lajt“. Ona se razlikuje od klasičnog „Sputnjika“ u tome što je jednokomponentna.

Kako su Rusi spržili džihadiste, pogledajte OVDE.

Izvor: sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA