Najnovije

ZAPADNA PROPAGANDA JE PORAŽENA: Srpski rusofobi dokazali da je Dostojevski bio u pravu

Zapadna propaganda pretrpela je težak poraz u Srbiji. Uprkos ciljanom finansiranju različitih „centara za promociju rusofobije“, Srbi i dalje vide u Moskvi prijatelja. Ova situacija se ponavlja iz veka u vek, iako su ideološki protivnici Rusije uvek imali vrlo jake pozicije u srpskoj vladi.

Upomoć (Foto: RIA Novosti)

„Zapadni partneri“ u Srbiji imaju probleme. Istraživanje centra CRTA pokazalo je da je Rusija po broju pozitivnih kritika u srpskim medijima znatno ispred EU i Sjedinjenih Država – 34% prema 8% i 12%, a po broju negativnih kritika ona, naprotiv, zaostaje – 9% prema 14% i 21%.

Čini se da ovo nije iznenađujuće, posebno sada, kada je vakcina Sputnjik V počela da se isporučuje u Srbiju – pojavilo se mnoštvo pozitivnih kritika. Ali i pre pandemije, ispitivanja javnog mnjenja pokazala su da oko 87% Srba smatra Rusiju prijateljem, a samo 2% neprijateljem.

Za CRTA-u ovo zaista predstavlja neprijatnost. Jer, ovaj centar predstavlja agenta informacija i političkog uticaja Zapada, čiji su partneri ambasade svih glavnih država EU i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Takvih agenata u Srbiji ima mnogo i u njih se slivaju ogromna sredstva.

Strateški cilj Brisela i Vašingtona, što je otvoreno izjavljeno – da se konačno istisne Rusija sa Balkana, a čitav region pridruži NATO alijansi bez izuzetaka i „belih tačaka“. Činjenica da se Amerikanci po ovom pitanju ponašaju bahato, oštro i, nažalost, prilično efikasno. Ali u Srbiji, čini se, da je njihova strategija pogrešna: utiču na elite, dok ih stanovništvo potpuno ignoriše.

Takvo stanje stvari bi obradovalo Fjodora Dostojevskog – njegovo mišljenje o odnosima ruskog i srpskog naroda dobro je poznato na Balkanu.

Dostojevski je pisao o „dve Srbije“: „Postoje dve Srbije – Srbija viših krugova, nestrpljiva i bez iskustva, koja još nije živela pravim životom i koja još nije pokazala svoju akciju, ali koja već strasno mašta o budućnosti, ona već ima svoje partije i zna za intrige koje ponekad dobijaju takve razmere (sve zbog onog pomanjkanja iskustva) kakve ne možemo sresti ni u nacijama koje su mnogo starije, veće i kudikamo samostalnije, nego što je Srbija. Ali, uporedo sa tom ‘gornjom’ Srbijom, koja tako žuri da živi životom političke nacije, postoji i ona narodna Srbija, koja jedino Ruse smatra svojim izbaviocima, svojom braćom, ona ruskog cara gleda kao sunce, ona voli Ruse i veruje im“.

Podela na antirusku vladajuću klasu i proruski narod, koju je primetio Dostojevski, bila je relevantna i pre sto pedeset godina, i u sovjetsko vreme, i na početku dvadest prvog veka, a aktuelna je i do sad.

Ko stoji iza atentata na vladiku Joanikija i Daku Davidovića, saznajte OVDE.

Izvor: Vzgljad/Balkanrus

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA