Najnovije

PRETNJA PO NACIONALNU BEZBEDNOST! SAD se osilile i zadale žestok udarac Kini!

Federalna komisija za komunikacije SAD-a (FCC) smatra kinesku telekomunikacionu kompaniju "Huavej" pretnjom po američku nacionalnu bezbednost, održavajući tako pritisak na Peking za koji su neki verovali da bi mogao da se ublaži pod novom Bajdenovom administracijom.

Si Đinping. (Foto: kremlin.ru)

FCC je objavila da ta kompanija, kao i još četiri druge kineske kompanije, predstavljaju "neprihvatljiv rizik po američku nacionalnu bezbednost ili bezbednost američkih građana".

Vršilac dužnosti šefa FCC-a DŽesika Rozenvorsel rekla je da će taj potez pomoći da se "vrati poverenje" u američke komunikacione mreže. Nije objasnila koje će konkretne radnje biti preduzete protiv kineskih kompanija, dok se "Huavej" još nije oglasio.

Odluka dolazi dan nakon što je "Blumberg" izvestio da je administracija Bajdena izdala nova ograničenja za "Huavej", sprečavajući američke kompanije da kineskom telekomu isporučuju proizvode koji se mogu koristiti u 5G uređajima. Američkim preduzećima je ranije bilo dozvoljeno da kineskoj kompaniji isporučuju komponente, pod uslovom da dobiju dozvolu od američke vlade.

Peking je to novo pravilo oštro kritikovao kao „nerazumno suzbijanje“ usmereno na kineske kompanije i optužio Vašington da „krši principe tržišne ekonomije i poštene konkurencije“.

Označavanje kineske kompanije kao pretnje po nacionalnu bezbednost podudara se sa čvrstom politikom koju je sprovodila prethodna administracija za vreme Donalda Trampa. U junu je FCC stavio kompaniju na crnu listu, navodeći da je kompanija opasnost za američke interese, blokirajući američke kompanije da koriste vladin fond od 8,3 milijarde dolara za kupovinu opreme od kompanije. "Huavej" je prošlog meseca podneo tužbu protiv takve odluke.

Kineski tehnološki gigant izrazio je nadu da će nova administracija zauzeti drugačiji pristup trgovinskim pitanjima. Viktor Žang, potpredsednik kompanije, rekao je u novembru da su napadi na "Huavej" bili politički motivisani i deo "trgovinskog rata" između SAD-a i Kine, dodajući da bi se pesma Vašingtona mogla promeniti kada Bajden preuzme funkciju.

Dok je pokrenula carinski rat protiv Pekinga, Trampova administracija vršila je pritisak na saveznike Vašingtona da odbiju poslovanje sa "Huavejem" i izbegavaju upotrebu kineske tehnologije tokom razvoja svojih 5G mreža. I kineska vlada i "Huavej" više puta su negirali da ta kompanija predstavlja pretnju SAD-u ili bilo kojoj drugoj zemlji.

Putin progovorio o referendumu na Krimu! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA