Najnovije

"DISKRIMINACIJA EVROPLJANA! NEMAR I NEODGOVORNOST!": Dodik oštro o kovid pasošima!

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je kao diskriminatorsku najnoviju odluka EU o obaveznom posedovanju potvrde o vakcinaciji, takozanom kovid pasošu kojim se potvrđuje ne samo da je nosilac dokumenta vakcinisan već i da je za ulazak u EU prihvatljiva isključivo vakcina koju je odobrila Evropska agencija za lekove.

Milorad Dodik. (Foto: Jutjub)

Dodik je rekao da je reč o dodatnoj diskriminaciji ne samo prema državljanima evropskih zemalja koje nisu članice EU već i prema državljanima zemalja članica EU koje su se, u nedostatku pomenutih vakcina, okrenule i drugim proizvođačima.

- Ovakvim pristupom rizikuje se produbljivanje evidentno postojećeg otpora prema vakcinaciji, te se ugrožava njen uspeh u Evropi i svetu, a posledično i sveukupne globalne borbe protiv širenja virusa korona - istakao je Dodik, preneo je RTRS.

Prema njegovim rečima, uporedo sa zdravstvenim oporavkom građana EU, ali i zemalja koje nisu članice, teče i oporavak privrede.

- Svi navedeni procesi koji su deo ''paketa'' globalne borbe protiv širenja epidemije, ali i ublažavanja svih posledica, biće ugroženi ukoliko EU usvoji navedeni predlog na glasanju predviđenom za 17. mart - dodao je Dodik.

On je naglasio da je važno pomenuti da će insistiranje na ovakvom pristupu biti dodatni udar na budžet svih osoba koje su eventualno vakcinisane nekom od vakcina koje nemaju odobrenje Evropske agencije za lekove.

- Takođe, svedoci smo da je za Evropsku agenciju za lekove prihvatljiva upravo vakcina koja je deficitarna na tržištu EU, čiji proizvođač, kao i u slučaju BiH, nije u stanju da ispoštuje ugovor i dostavi naručene i unapred plaćene doze - rekao je Dodik.

On je naglasio da sve navedeno upućuje na nemar i neodgovornost svih onih koji zagovaraju potvrđivanje predloga o kovid pasošu, te očigledno lobiranje koje ide na štetu borbe za očuvanje ljudskih života, očuvanje zdravlja i oporavak privrede.

Vučić osam puta obećao da će se vakcinisati! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA