Najnovije

ŠTA AKO BRITANIJA I RUSIJA ZARATE? Čelendžer protiv Armate

Komitet za odbranu Donjeg doma Velike Britanije objavio je izveštaj o stanju oklopnih jedinica oružanih snaga zemlje, opisujući scenario mogućeg vojnog sukoba između kraljevine i Rusije. Dokument je objavljen na veb stranici parlamenta.

Britanska vojska (Foto: army.mmod.uk)

„Ako bi britanska vojska u narednih nekoliko godina morala da se bori protiv ravnopravnog protivnika, što znači i Rusije, u istočnoj Evropi, naši vojnici, iako nesumnjivo još uvek neki od najboljih na svetu, bili bi sramotno primorani da krenu u borbu koristeći zastarelo naoružanje i čak i zastarela oklopna vozila.

Mnoga od ovih vozila stara su više od 30 godina, imaju vrlo nisku mehaničku pouzdanost, ozbiljno su inferiorna u odnosu na modernu artiljeriju i raketne sisteme u pogledu vatrene moći i ne dobijaju stalno dovoljnu vazdušnu podršku“, kaže se u dokumentu.

Prema mišljenju britanskih parlamentaraca, Ministarstvo odbrane i rukovodstvo vojske znali su za potrebu modernizaciju voznog parka vojske. Ali neuspeh programa usmerenih na ovo doveo je do daljeg zastarevanja eksploatisanih modela.

To zauzvrat „utiče na ukupni potencijal i borbenu snagu vojske, posebno u slučaju potencijalnog ravnopravnog protivnika kakav je Rusija“, kaže se u izveštaju.

„Od završetka hladnog rata krajem 1980-ih, vozni park vojske karakteriše sve veće zastarevanje i sve veće smanjenje broja (vozila – prim. red.)

Britanija je 1990. imala 1.200 osnovnih borbenih tenkova, danas ih ima 227, a onima koji su preostali hitno je potrebna modernizacija“, kaže se u izveštaju.

Pored toga, parlamentarci su pomenuli najnoviji tenk Armata i stvaranje poboljšanog oklopa za druga borbena vozila u službi u Rusiji.

Autori izveštaja izrazili su sumnju u sposobnost britanskog tenka Čelendžer 2 „da izdrži ovu novu pretnju“.

Pored toga, primećuje se da je takođe inferioran u odnosu na slična borbena vozila saveznika u NATO-u.

Pored toga, izveštaj uključuje i analizu brigadnog generala Bena Berija. Zaključio je da posebna smanjena divizija, koja bi trebalo da bude stvorena do 2025. godine, „neće moći da pobedi modernu rusku oklopnu diviziju, već će biti nadmašena“.

O krahu Turske pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA