Najnovije

ZAŠTITNE MASKE OPASNE PO ŽIVOTNU SREDINU: Kao da jedemo mlevene kreditne kartice

Svakog minuta u svetu se iskoristi i baci tri miliona zaštitnih maski, a mnoge završavaju u prirodi i predstavljaju pravu ekološku bombu, piše list “Fanpejdž”.

Maska (Foto: Pixabay)

Zaštitne maske su napravljenje od plastičnih polimera, koji u prirodi šire takozvane mikro i nano plastične čestice, dijametra manjeg od pet milimetara. Mikroplastika, uključujući i onu koja nastaje razlaganjem zaštitinh maski, ostavlja u prirodi otrovne materije kao što su teški metali, navodi list.

Organizacije za zaštitu okoline upozoravaju da, budući ne postoje uputstva kako odlagati i rešiti se zaštitnih maski, raste opasnost od daljeg zagađenja okoline.

List podseća na ranija naučna istraživanja, koja su pokazala da 14 miliona tona mikroplatike završava na morskom dnu, zagađeni su najudaljeniji delovi planete kao što je Antartik i najveće morske dubine.

Mikroplastika iz mora često završava u telima morskih životinja, uključujući i one koje jedemo.

Drugo istraživanje potvrdilo je da jedući morsku hranu sedmično unesemo u naše telo pet mlilgrama mikroplastike, što je isto kao kada bismo jednom sedmično pojedli fino samlevenu kreditnu karticu.

U Italiji iskorištene zaštitne maske završavaju zajedno sa ostalim smećem, ali s obzirom na količinu, neke specijalizirane firme već rade na izradi posebnih kontejnera kako bi se, budući da su napravljene od plastike, i zaštitne maske reciklirale.

O jednom od najmoćnijih lekova koji imamo pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA