Najnovije

AMERIKA ĆE DATI UKRAJINU RUSIJI?! Bolje i to, nego da se sretnu na Mesecu

Planovi Kine i Rusije o zajedničkom stvaranju naučne lunarne stanice zloslutni su znak za Zapad, što ukazuje na formiranje neprijateljskog saveza. Da bi izbegle jačanje takve alijanse, Sjedinjene Države moraju da naprave ozbiljne ustupke,posebno vredi razmisliti kako se „odreći“ Ukrajine, piše Vašington Post.

Kijev (Foto: Ambasada Ukrajine u Sarajevu)

List je primetio da formiranje osovine Moskva-Peking-Teheran izaziva mnoge zabrinutosti, a ova okolnost verovatno neće biti skrivena od pažnje Bele kuće. Dopušten je scenario u kojem Rusija i njeni saveznici počinju da slabe susedne zemlje NATO-a, dok „iranske marionete“ preuzimaju Izrael ili arapske zemlje Persijskog zaliva, a Kina će početi da vrši pritisak na Tajvan ili na države koje osporavaju njene pozicije na Južnom kineskom.moru. „Često je Sjedinjenim Državama teško da prebrode jednu krizu. Šta se dešava ako se istovremeno sudare sa tri ili četiri? " - pitao je autor članka.

Vašington Post primetio je da pomenuti problem smatraju jednim od glavnih za administraciju američkog predsednika DŽoa Bajdena. Pretpostavlja se da će u pozadini približavanja Irana, Rusije i Kine SAD možda pokušati da „uzvrate udarac“, oslanjajući se na svoju moć i saveznike u globalnim savezima, ili žele da „razdvoje“ neprijateljski savez, ali moraće da krenu na ozbiljne ustupke. Konkretno, razmatra se mogućnost napuštanja uticaja u Ukrajini i povlačenja NATO trupa sa teritorije baltičkih zemalja alijanse.

Što se tiče samog projekta stvaranja rusko-kineske lunarne istraživačke stanice, u njemu navodno nema pretnje: autor članka je siguran da ni Moskva ni Peking nemaju priliku da grade objekat u bliskoj budućnosti. Primećuje da brojni znaci ukazuju na to da će u tom pravcu SAD moći da pređu Rusiju i Kinu. Ističe se da je u okviru NASA-inog projekta Artemis planirano da se čovek odveze na Mesec do 2024. godine.

Ranije je Roskosmos izvestio da su Rusija i Kina potpisale memorandum o stvaranju lunarne stanice. Bilo je razjašnjeno da su se tokom video konferencije strane složile da se vode „principima paritetne raspodele prava i obaveza“ i da koriste „svemir u miroljubive svrhe u interesu čitavog čovečanstva“.

Šta je Vitalij Kličko u vojničkoj uniformi poručio Putinu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA