Najnovije

ZAŠTO ŽENE NISU ZA VOJSKU: Rezultati Pentagonovog testa

Pokušaj SAD da izjednače žene i muškarce u vojsci nije uspeo, piše The Telegraph pozivajući se na izjavu Pentagona.

Pripadnica američke vojske (Foto: US Army)

Da bi stvorila rodno neutralnu vojsku, američka vojska je uvela iste testove kondicije za sve. Da bi ga prošli,  kandidati oba pola su morali da postignu najmanje 360 poena od 600 mogućih za izvršenje maksimalnog broja vežbi. Među njima, na primer, mrtvo dizanje, trčanje na dve milje (otprilike 3,2 kilometra), zgibovi, sklekovi, itd.

Međutim, nedavna studija Pentagona otkrila je da je oko 65 odsto žena palo na ovom testu. Ista cifra za muškarce je 10 procenata. Pored toga, muškarci su mogli da postignu oko 100 poena više od žena.

U redovnoj vojsci i aktivnom rezervnom sastavu, takvi testovi su se trebali polagati dva puta godišnje, u Nacionalnoj gardi - jednom godišnje. Sada vojska želi da sprovede nezavisni pregled da bi utvrdila da li test zaista nije pogodan za sva vojna lica.

Krajem januara 2021. ženama u američkoj vojsci bilo je dozvoljeno da šetaju spuštene kose i farbaju usne. Preispitivanje politike došlo je po nalogu bivšeg američkog ministra odbrane Marka Espera, koji je u julu 2020. godine, u svetlu protesta protiv ekstremizma i rasne nejednakosti, izdao izjavu o popuštanju zahteva za spuštenom kosom kod ženskih pripadnika vojske.

O ulasku američke vojske u Siriju pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA