Najnovije

Danas nove mere Kriznog štaba ili nova sprdnja s razumom

Danas u 8 sati trebalo bi da se sastane Krizni štab za borbu protiv koronavirusa, kako bi medicinski i politički deo usaglasili nove protivepidemiološke mere. A možda i neće: teško je biti siguran nakon još jednog u nizu odlaganja, koja ne samo što "krnje" ionako načeti legitimitet Štaba, nego i koštaju Srbiju većeg broja zaraženih i potencijalno umrlih građana.

Krizni štab (Foto: Vlada Srbije)

“Sutra će biti sednica Kriznog štaba. Juče popodne sam razgovarala sa medicinskim delom Kriznog štaba i danas žurim u Beograd, da bi razgovarala sa lekarima još jednom”, rekla je juče premijerka novinarima nakon posete Kosjeriću. Šta je bilo hitnije u Kosjeriću ( šest dana pred izbore) samo ona zna.

Ona je dodala da će u razgovoru sa Kriznim štabom biti sagledane mogućnosti i da će onda biti usvojene mere za suzbijanje pandemije korona virusa.

Permanentno odloženi Krizni štab

Ako se Krizni štab danas zaista održi, to će značiti da je ove nedelje odložen samo jednom – što je svojevrstan uspeh. Prošle je nedelje, podsećamo, Krizni štab odlagan dvaput – održan je tek iz trećeg puta, minulog petka, kada su mere “preslikane” od prethodnog vikenda.

Zato je ovonedeljno odlaganje zapravo pozitivan pomak.

Koje mere da očekujemo

Što se tiče novih protivepidemioloških mera one su podjednako nepoznate i neodređene poput termina sednice. Mediji, ipak, osnovano ili ne, prethodnih dana spekulišu o tri opcije.

Prema prvoj, najoštrijoj, očekuje nas potpuno zatvaranje institucija kulture, prodajnih radnji širokog spektra, ugostiteljskih lokala i generalno svih objekata koji ne predstavljaju one esencijalno bitne – prehrambene radnje, pumpne stanice, apoteke.

O policijskom času, koji inače zahtevaju svi epidemiolozi i direktori bolničkih ustanova u Srbiji, od početka četvrtog talasa nije bilo govora. Za tako nešto ne bi bilo ni dovoljno vremena, s obzirom da je prošlogodišnji “blickrig” – u kom je skupština zaobiđena prilikom proglašenja vanrednog stanja – ovoga puta nemoguć. Ne zbog Ustava, nego zbog nepopularnosti takve odluke.  

Pa, šta nam je onda činiti?

Krizni štab i predsednik Vučić sada moraju da nađu balans između vapaja lekara i vapaja posrnule ekonomije. I jedna i druga strana ima svoje istaknute predstavnike: s jedne strane je dr Kon, personifikacija Kriznog štaba, a s druge zamenik gradondačelnika Vesić, političar koji otvoreno stavlja do znanja da mu je ekonomski aspekt upravljanja epidemijom ključan.

Ipak, primetno je da zahtevi i jedne i druge strane zvuče radikalno: Dr Kon traži “prekid svih kontakta” na 14 dana, u prevodu policijski čas; zamenik Vesić je juče lansirao ideju da se vakcinisanim građanima dozvoli odlazak na utakmice i koncerte, što u prevodu znači potpuno otvaranje.

Iskustvo nam govori da ovako ekstremni stavovi znače da će se pojaviti srednji put, i to verovatno u liku predsednika Vučića. Zato treba očekivati novi “lokdaun vikend” i radnu nedelju sa skraćenim radnim vremenom za kafane i restorane, ali – ništa više od toga.

Još jedna država osudila potez lažne države Kosovo. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA