Najnovije

POLITIKOLOZI: Protesti su znak da opozicija nešto radi, evo zašto je drugi korak odlučujući! (VIDEO)

Protest "Protiv nasilja - Stop krvavim košuljama" je odličan potez, koji je pokazao da je opozicija počela nešto da radi, kaže doktorand Fakulteta političkih nauka Boban Stojanović. Ono što će biti nezgodno je da se napravi drugi korak, a to bi trebalo da bude definicija onoga šta opozicija zapravo želi, ocenio je politikolog Filip Balunović.

Protest u Beogradu (Foto: Jutjub)

U subotu je u Beogradu održan drugi po redu protest "Protiv nasilja - Stop krvavim košuljama", na kojem se okupilo više hiljada ljudi. Ponovo su se okupljenima obratile isključivo nestranačke ličnosti - akademik Dušan Teodorović i glumac Tihomir Stanić, ali su na protestu bili prisutni i lideri većeg dela opozicije. Nije bilo incidenata, a poručeno je da će se istrajati u borbi do pobede i da će, kako su pobedili bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, tako pobediti i predsednika Srbije Aleksadra Vučića.

NJegova poruka između dva protesta bila je da nema nameru da ispuni nijedan od zahteva demonstranata, pa makar ih se okupilo i pet miliona. U međuvremenu, ti zahtevi su formulisani - ključne tačke odnose se na sprečavanje zloupotreba biračkog spiska i javnih resursa u kampanji, kontrolu izbornog procesa, posebno na Kosovu i Metohiji, izborne radnje i izborni dan, kao i krivične sankcije protiv onih koji te zloupotrebe vrše. Na Tviteru se već pojavila najava novog protesta za sledeću subotu.

"Ovaj protest je odličan korak, da se nakon dugo, dugo vremena, makar može misliti o tome da opozicija nešto radi. Ovaj protest je doneo više nego što se radi u parlamentu prethodnih šest godina. Ovo je po meni put kojim treba da se ide i koji pokazuje da su se na neki način lideri opozicije osvestili, a i građani su došli do trenutka kada ne mogu više da ćute", kazao je Stojanović.

On očekuje da se protest proširi i na druge gradove u Srbiji.

"Nešto što bi bilo dobro je i da se automatski izađe iz Skupštine Srbije, nakon onoga što smo videli na poslednjoj sednici na kojoj je raspravljano o budžetu Srbije...Očekujem i da se protesti prošire i na druge gradove, a i da opozicija kaže da pod ovim uslovima, nema izlaska na izbore", dodao je Stojanović.

Jedini vid borbe je, kaže, da se bojkotuju izbori, da se ukaže međunarodnim faktorima na to.

"Put da se slomi jedna vrsta autoritarog režima jesu protesti, mobilizacija birača i insistiranje na fer i demokratskim izborima, pa ko god da pobedi", kazao je.

Balunović, koji je i član uredništva srpskog izdanja magazina "Le Monde Diplomatique", smatra da je neugodno kada se jedno društvo polarizuje, jer i unutar jedne i druge strane, kako kaže, imate svašta.

"Pa unutar onih koji su 'za' imate sve i svašta, a i kod onih 'protiv' takođe imate sve i svašta", ocenio je.

Prema rečima Balunovića, opozicija bi trebalo da napravi jednu vrstu socijalne baze.

"Jer, ako bismo gledali kroz istoriju, iz socijalne baze nastaje politička predstavljenost. Oni ovde pokušavaju da urade obrnuto, jer postoje kao stranke ii lideri koji nemaju socijalnu bazu. Dobro im je poslužilo ovo što se desilo Borku Stefanoviću, što je strašno, međutim, unutar i unutar tog tabora protiv režima imate svašta - od Boška do Borka, a onda i između lidera u unutrašnjosti ima puno razlika", kaže Balunović.

Kako je rekao, ono što će im takvima biti nezgodno je da naprave drugi korak.

"A to bi trebalo da bude pozitivna definicija onoga šta ta opozicija želi. Taj drugo korak im može doći glave...Ovaj prvi je u redu - fer izbori, demokratski proces, ali se plašim da oni nemaju pojma šta bi trebalo da se radi nakon toga. I kako će oni, i ako se obezbede ti fer uslovi za izbore, znati kako da pobede", dodao je.

Stojanović, međutim, misli da je taj drugi korak "prilično daleka budućnost", te će se o tome misliti kad za to dođe vreme.

O tome da li je ovo građanski, kako je najvaljivan, ili politički protest, Stojanović kaže da je i jedno i drugo.

"A zapravo ovo nije protest opozicionih stranaka, ovo je protest opozicionih birača. Videćemo da li će opozicija uspeti da te birače ih privuče ka sebi i svojim strankama", naglasio je Stojanović.

Izbori u martu?
Na pitanje da li i kada će biti novih izbora, Stojanović kaže da ih je očekivao u martu sledeće godine.

"Sada je možda pitanja na koji način Aleksandar Vučić razmišlja. Ali, i dalje mislim da će biti u martu, i zbog Kosova i na nivou EU...čak i ako budu 2020. godine, opozicija bi morala da ih bojkotuje", kaže Stojanović.

"Vučić organizuje izbore kada mu istraživanja javnog mnjenja pokažu da su mu tada pogodni. Možda će ih i raspisati uskoro, da saseče ozbiljniji razvoj protesta i opozicije, videli smo slično i prošle godine", kaže Filip Balunović.

Za sada je predsednik Srbije suzdržan po pitanju protesta. Na pitanje da li će biti drugačije reakcije ukoliko energija sa protesta nastavi da se širi, Stojanović kaže: "Verovatno da će je biti. Već sad imamo neke razlike. Sinov je Vučić potpuno drugačije pričao o situaciji od onih 'pet miliona', a onda i onih '100 miliona'. Već se sada vidi da je makar malo spustio loptu".

Izbori, dodaje Stojanović, Vučiću i odgovaraju. Jer može da kaže: 'Ok, evo izbora, ako pobedite, ja ću da se sklonim'. A zapravo, većina zna da ti izbori nisu slobodni i da on može da dobije 50 odsto. Pritom, nije samo pitanje izbornog dana, već i izbornog procesa. Čak i da ti izbori budu pošteni, 45 dana predizborne kampanje u potpuno normalnim uslovima nije dovoljno", kaže Stojanović.

Opozicija, kaže, mora da skupi dva miliona birača ako misli da pobedi. "Jer, SNS svakako može da obezbedi sebi dva miliona ucenjenih birača, glasove njihovih porodica i onih koji ih ideološki podržavaju", dodaje Stojanović.

Opoziciji, smatra Balunović, najviše se zamera što u svojim redovima ima desničarske elemente, a, kako kaže, fali joj 'opozicija s leva'.

"U subotu, kada je bio prvi protest, bio je i protest organizacije "ZA krov nad glavom", koja se bori protiv deložacije građana. To je jedna suvisla leva akcija, koja pokušava da promeni život malih ljudi i ja bih podjednaku šansu dao i toj vrsti akcija. Ja se radujem da se stvari pomeraju, a opozicionim liderima ćemo obezbediti mesto koje mi mislimo da zaslužuju, a ne ono koje oni misle da zaslužuju", kaže Balunović.

Pročitajte OVDE zašto London optužuje Beograd.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA