Najnovije

JOŠ JEDAN PROJEKAT MILA ĐUKANOVIĆA DOŽIVEO DEBAKL! Ovo je bila slamka spasa za sumnjive biznismene!

Crna Gora mogla bi uskoro da ukine još jednu zaostavštinu režima Mila Đukanovića. Kako mediji prenose, na red je došlo ekonomsko državljanstvo ili takozvani “zlatni pasoši”, koji biznismenima, ali i onima sa sumnjivim poslovima i kriminogenom biografijom, omogućava papire neke države.

Milo Đukanović. (Foto: Jutjub)

Crna Gora pored Malte i Kipra bila je na listi država koje nude svoje državljanstvo u zamenu za investicije. Međutim, ekonomsko državljanstvo je već palo na ispitu i to na Kipru gde je utvrđeno da su visoki zvaničnici bili umešani u pokušaj da zaobiđu striktna pravila i izdaju pasoš imaginarnom investitoru za koga se smatra da je imao kriminalni dosije. Kipar je prošle godine u oktobru ukinuo takozvani “zlatni pasoš” iako je u ovoj državi doneo milijarde evra.

Za razliku od Kipra, u Crnoj Gori je nepoznanica kome su podeljeni ovi pasoši i imena ovih “državljana” su tajna.

Prema podacima koje je svojevremeno objavio tamošnji MUP bilo je ukupno 131 aplikacija od kojih je odobreno manje od 40 ali u tu brojku ne ulaze čitave porodice. Preciznije rečeno - izdato je državljanstvo za 36 aplikanata ali i 72 člana njihovih porodica.

Tadašnji režim na čelu sa DPS-om planirao je da od 1. januara 2019 godine, a kada je počeo proces izdavanja ovakvih pasoša pa do 31 decembra ove godine, odobri 2.000 državljanstava.

Međutim, ništa se nije odigralo kako je zamišljeno.

Prema poslednjim dostupnim podacima koje je objavila Agencija za investicije, budžet Crne Gore prihodovao je skoro sedam miliona evra od programa ekonomskog državljanstva, dok je na račun investitora u istom periodu država uplatila još više novca - devet miliona eura. Nisu ni brojke išle po dinamici DPS režima pa bi za planiranih 2.000 državljanstava trebalo 40 godina.

Potpuna nepoznanica - crnogorski državljani, osvetljena je delimično kada je MUP na pitanje medija otkrio deo identiteta i to iz kojih su država. Tako su državljani CG iz Egipta, Belorusije, Turkmenistana, Kraljevine Saudijske Arabije, Kine, Pakistana, Rusije, Libana, Irana, Kazahstana i Hong Konga.

Odlukom koju je prošla Vlada usvojila, biznismeni koji apliciraju mogu dobiti crnogorsko državljanstvo ukoliko investiraju svoj kapital u jedan od razvojnih projekata u oblastima i to; turizma, poljoprivrede i prerađivačke industrije. Međutim...

Javni poziv za dostavljanje predloga za razvojne projekte u oblasti poljoprivrede i drvoprerade na osnovu kojih se može steći crnogorsko državljanstvo objavljen je u oktobru 2019. godine, ali do sada nijedan projekat nije uvršten na listu. Javni poziv za razvojne projekte u oblasti prerađivačke industrije nije čak ni objavljivan. Za sve ovo vreme na listu razvojnih projekata u oblasti turizma uvršteno je 15 projekata, od kojih sedam u Kolašinu, tri na Žabljaku, i po jedan u Mojkovcu, Tivtu, Čanju i Budvi.

Još u ekspozeu sadašnje Vlade, a koji je izneo tadašnji mandatar, sadašnji premijer profesor Zdravko Krivokapić, nagovešteno je da želi promene postojećeg programa ekonomskog državijanstva. Ta promena bi bila u delu koji promoviše prvenstveno privlačenje visokokvalifikovanog kadra.

Ipak, mnogo nedoumica i tajni oko ovog projekta ne završavaju se samo na ekonomskom delu i neispunjenim očekivanjima prethodnog režima koji ga je i usvojio. Dodatni problem prema pisanju medija politički.

Generalni stav Evropske komisije (EK) o ekonomskom državljanstvu da se njime krše pravne norme EU. EK je u oktobru 2020. pokrenula prekršajne postupke protiv Kipra i Malte zbog programa ekonomskog državljanstva, a Kipar se nakon skandala i sam povukao. Evropska komisija je i pre nego je DPS uveo mogućnost “zlatnog pasoša” sugerisala da ga je potrebno podrobno razmotriti kako se njime ne bi stvorile prepreke na putu Crne Gore prema EU.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova još ranije je upozorila da je sistem kupovine državljanstva veoma opasan i rizičan. Ona je naglasila da EU ne sme da postane utočište za kriminalce, bezbedna zona za korupciju i prljav novac. S evropskih adresa uvođenje ekonomskog državljanstva dovodilo se u vezu s mogućom zloupotrebom bezviznog režima te bi posledica u krajnjem mogla dovesti do ukidanja bezviznog režima.

Kako saznajemo u Vladi u Podgorici i ambasadorka EU u Crnoj Gori je prenela je ovoj vladi negativan stav koji EU institucije imaju prema uspostavljenom programu ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori.

Dritan u sred Brisela poslao poruku Moskvi i Pekingu! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA