Najnovije

MUTNE RADNJE: Šta je Beba Popović bio Vučiću

Vest o razlazu Vladimira Bebe Popovića i Aleksandra Vučića, iako još zvanično nepotvrđena, postala je tema dana. O uticaju Popovića na nastanak Srpske napredne stranke, a zatim i na njenu propagandu naveliko se pričalo, a on je mahom označen kao jedan od glavnih idejnih tvoraca politike vladajuće stranke. Sagovornici portala Nova.rs su podeljeni u oceni toga koliki je, zapravo, njegov uticaj na Vučića i medijsku sliku koja se godinama ispreda oko njega. Dok ga jedni označavaju kao vođu medijske garde, drugi smatraju da je on prvenstveno bio spona između predsednika Srbije, Mila Đukanovića i nekih zapadnih bezbednosnih struktura. Dakle, više izvršilac, nego arhitekta…

Vladimir Beba Popović. (Foto: Jutjub)

Informaciju o tome da je došlo do razlaza Popovića i Vučića u javnost je plasirao predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

“Čuo sam da je gospodin Beba Popović napustio gospodina Vučića, ne radi više s njim. Možda bi to moglo da bude obrazloženje za jednu ovakvu smejuriju i amaterizam koji su oni u ovom slučaju pokazali”, rekao je Dragan Đilas, govoreći o aferi koja je nastala pisanjem medija o njegovim računima na Mauricijusu i navodnih 5,7 miliona evra na njima.

Da li eventualni odlazak Popovića zaista najavljuje početak amaterizma u medijskom nastupu SNS i šta je, zapravo, značio Vučiću može se samo pretpostavljati. Sagovornici portala Nova.rs kažu da se o ovom odnosu može dvojako govoriti.

Vođa medijske garde 

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović kaže da je Beba Popović bio komandant medijske garde Aleksandra Vučića.

“Ta garda je služila da njega prikaže kao božanstvo, a sve one koji kritikuju, ukazuju na kršenje zakona i loše odluke vlasti medijski progone. Ja ovo govorim na osnovu bliskosti Bebe Popovića, Željka Mitrovića i Aleksandra Vučića i da tu treba tražiti sasatav medijskog štaba, koji upravlja medijima u Srbiji, odnosno propagandom koja ima dve funkcije. Jedna je da se od Aleksandra Vučića napravi božanstvo, a druga je da svi ostali koji su protiv njega budu đavoli. To je ta propagandna matrica u kojoj je Beba Popović bio glavni apostol za oboženje Aleksandra Vučića. Imao je ogromne zasluge u tome”, kaže Gavrilović.

Kakve će to posledice ostaviti po medijsku sliku SNS i Aleksandra Vučića, kaže, tek ćemo videti.

“Ako je vest o njegovom odlasku tačna, mi bismo morali da znamo kad je to tačno bilo, da bi utvrdili eventualne medijske posledice ovog razlaza. Za sad u Skupštini nije došlo do promena, diskurs poslanika koji su završili Bebinu školu je nepromenjen. Ni u medijima nema neke razlike za sad. Očito je da Bebino nasleđe traje. Da li će naknadno doći do nekakvih promena utvrdićemo daljim monitorongom”, kaže Gavrilović.

Veza sa Milom i zapadnih bezbednosnih struktura 

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da u “fami oko Bebe Popovića” ima dosta preterivanja.

“Tome je on sam u velikoj meri doprineo, ai i njegovi protivnici Činjenica je da je on imao značajnu ulogu u nekim delovima života Demokratske stranke i vlade Zorana Đinđića”, kaže Vukadinović.

Kad je reč o ulozi Popovića u nastanku i delovanju SNS, Vukadinović kaže:

“Ta uloga mislim da nije bila presudna, ali je bila značajna. Mislim da je Beba više bio izvršilac, nego glavni arhitekta. On je bio posrednik između Crne Gore i Mila Đukanovića, nekih zapadnih bezbednosnih struktura i Srpske napredne stranke i Vučića. Pošto je bio marginalizovan za vreme Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, te je zbog toga otišao u Crnu Goru, mislim da se približio SNS iz interesa, radi obavljanja zadatka, ali i iz jednog osvetničkog motiva prema demokratama”, kaže Vukadinović i dodaje:

“Ako je zaista došlo do razlaza, ja ne mislim da je Vučić zbog toga gotov i da je to znak da je pušten niz vodu i ostale takve priče”, zaključuje Vukadinović.

Vučić naručio dva miliona najskupljih vakcina, evo kakav je odgovor dobio? Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA