Najnovije

GADAFIJEV ČOVEK NA ČELU LIBIJE: Ko je Abdul Hamid Debaiba?

Posle ustoličenja prelazne vlade koju predvodi Abdul Hamid Debaiba pojavile su se glasine da je nudio stotine hiljada američkih dolara pojedincima da glasaju za njega.

Abdul Hamid Debaiba (Foto: Jutjub)

U februaru 1,23 milijarde dolara. Mesec dana ranije – 1,41 milijardu petro-dolara. Taj basnoslovni novac, zarađen izvozom ultrakvalitetne libijske nafte u prva dva meseca ove godine, ne leži u trezorima Nacionalne banke u Tripoliju. Odlukom Mustafe Sanale, moćnog predsednika državne naftne kompanije (NOC), petro-dolari Libije od sredine prošle godine do juče, pohranjeni su u Libijskoj stranoj banci. Uglavnom zato što petro-elita Libije godinama nije imala poverenja u Nacionalnu banku i njene aršine distribucije petro-prihoda.

Libijska narodna armija (LNA) s bazom na istoku zemlje, suprotstavljena vlastima u Tripoliju, držala je prošle godine osam meseci pod vojnom blokadom region „petro-polumeseca” između Sirta i Bengazija, upravo zbog raskola između NOC-a i ondašnje zvanične vlasti u Tripoliju. Ta petro-blokada prekinuta je prošlog septembra, kada je domaćim i stranim akterima desetogodišnjeg haosa u Libiji, koji traje od „arapskog proleća” 2011. i zverskog ubistva pukovnika Muamera el Gadafija, postalo jasno da je izgleda vreme da se okrene drugi list.

Bilo kako bilo od oktobra do početka ove sedmice, Mustafa Sanala ovih dana javno izražava zadovoljstvo što je Libija dobila novu prelaznu vladu, istina ne onu koju su mnogi strani akteri haosa u toj državi priželjkivali.

Naime, neočekivanom odlukom 75 pažljivo (u inostranstvu, a pod pokroviteljstvom UN) probranih članova Foruma libijskog političkog dijaloga, za novog premijera te zemlje izabran je Abdel Hamid Debaiba, nekadašnji šef Kompanije za investicije i razvoj iz vremena vladavine Muamera el Gadafija. Istom prilikom, prošlog meseca u Tunisu, na čelu tročlanog prelaznog Predsedničkog saveta – odlukom sedamdesetpetorice— našao se, prema ranije uspostavljenom „ključu” UN, politički predstavnik istoka Libije. Izbor je pao na Muhameda Junesa Menfija, bivšeg ambasadora Libije u Grčkoj (odakle je proteran u decembru 2019, nakon potpisivanja sporazuma o pomorskoj granici Ankare i Tripolija na Mediteranu). Predstavnik juga Libije u novoj prelaznoj vlasti Libije je Musa el Koni, poreklom iz moćnog saharskog plemena Tuarezi, dok je sa zapada Libije u ovom telu Abdalah Husein el Lafi iz Zuavije. Ovaj kvartet, sa 35 ministara novog kabineta, položio je u ponedeljak zakletvu pred Parlamentom u Tobruku.

„Izbor i ustoličenje nove prelazne vlade su pozitivan korak ka diplomatiji i (unutarlibijskom) pomirenju pred izbore 24. decembra. Budući da su sve (libijske) strane sada zajedno predstavljene u vladi, očekujemo manje neizvesnosti na terenu, pa će i proizvodnja nafte biti povećana na 1,2 miliona barela dnevno. Vreme je da Libija ponovo zauzme mesto među vodećim globalnim petro-državama”, objavio je Sanala.

On je istovremeno najavio da će petro-dolari Libije uskoro biti transferisani Nacionalnoj banci,dždždždždždž čim budu objavljene „jasne i transparentne” smernice o distribuciji tog novca. Kada će prihod od izvoza nafte države s najvećim dokazanim rezervama ultrakvalitetne nafte u Africi i najjačom valutom na Crnom kontinentu stići do ruku nove vlasti, još je zagonetka.

Nova prelazna uprava Libije dobila je, između ostalog, prvi put i Ministarstvo za naftu, na čijem je čelu Mohamed Oun, donedavni predstavnik te zemlje u OPEK-u. Mustafa Sanala već je najavio da se raduje saradnji s Ounom, posebno oko „proširenja kapaciteta libijskih petro-resursa”. Libijska nacionalna petro-kompanija tim povodom već je samostalno ušla u pregovore sa zvaničnim Londonom o unapređenju saradnje u naftaškom sektoru.

U međuvremenu, kako će se nova prelazna vlada Libije snaći na ključnom zadatku, barem onom koji je istakao Savet bezbednosti UN, a to je priprema decembarskih parlamentarnih izbora, za sada je neizvesno. Posebno zato što je odluka o izboru Debaibe za premijera i tročlanog Predsedničkog saveta, prošlog meseca u Tunisu šokirala većinu međunarodnih organizatora niza lanjskih sesija Foruma libijskog političkog dijaloga (LPDF). Nakon što je postalo jasno da u prelaznoj vlasti Libije nema više nijednog predstavnika dojučerašnjih rivalskih režima u Bengaziju i Tripoliju, već da je na površinu izbila spolja malo znana lokalna četvorka, u medijima su se pojavile glasine da je Debaiba nudio stotine hiljada američkih dolara pojedincima među „75” da glasaju za njega i njegovu izbornu listu. Prošlog meseca pojavio se i izveštaj eksperata UN koji su tvrdili da je najmanje troje među „75” dobilo nepristojne ponude vredne između 150.000 i pola miliona dolara za glas. Pokušaje da se polaganje zakletve novoizabrane vlade Libije zaustavi dok se ne obavi istraga po nalazu UN eksperata osujetio je Debaiba.

„Pokažite nam taj Izveštaj eksperata UN. Da vidimo ko koga proziva”, zahtevao je Debaiba. Iza toga, slegla se prašina.

Abdel Hamid Debaiba i Mustafa Sanala će, izgleda, dobro sarađivati. Nakon prvog razgovora s petro-šefom Libije, Debaiba je izdao „instrukcije” da se krene s punjenjem petrotankova za vodosnabdevanje, elektrane i benzinske pumpe širom zemlje.

Libija možda ima novu šansu.

Na koji način Tur5ska hoće da odseče sever Sirije, pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA